Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
  Incl. btw

  Pijn in schouders: 7 tips voor wat je ertegen kunt doen

  7 belangrijke oorzaken en tips voor pijn in de schouders

  “Tot wel 70% van de bevolking heeft gedurende zijn of haar leven een keer problemen gehad met de schouder(s)”

  Die ellendige zeurende schouders

  Een lange dag op kantoor of in een verkeerde houding gezeten? Pijn in schouders komt vaak voor, dit komt voornamelijk omdat de schouder een gewricht is met veel verschillende spieren. Bijna alle spieren in het bovenlichaam komen samen bij de schouder. Vandaar dat hij zo gevoelig kan zijn.

  En als je er niet op tijd iets tegen doet, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. De pijn zal namelijk niet alleen beperkt blijven tot je werktijden. Ook thuis zit je ermee. In het ergste geval gaat het je zelfs beperken. Iets optillen, de telefoon opnemen, het bed opdekken. Kortom, de meest simpele dingen worden ineens een serieuze taak.

  De symptomen

  Hieraan herken je serieuze schouderklachten

  De belangrijkste is natuurlijk... pijn! De pijn hoeft niet altijd alleen in de schouders voelbaar te zijn. De pijn kan uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de elleboog en de vingers. Voorkomen is beter dan genezen, maar als je dit aan het lezen bent, zit je waarschijnlijk niet meer in de fase dat het nog voorkomen kan worden. Wacht hier niet te lang mee, want de pijn kan je dagelijkse handelingen belemmeren en zelfs je nachtrust is niet heilig meer.

  Pijn in schouders: 7 oorzaken & tips

  Hoe veroorzaakt kantoorwerk pijn in je schouder, en wat kun je ertegen doen?

  Inderdaad, hoe? Want werken achter de computer is toch helemaal niet belastend voor je lichaam? Je mag heel de dag in een comfortabele stoel zitten. Hoe kun je daardoor nu een pijnlijke schouder krijgen?

  Het gaat -helaas- eenvoudiger dan je denkt. Het zijn inderdaad niet zwaar belastende bewegingen die je maakt, waar je pijn in je schouders door krijgt. Het zijn juist verkeerde bewegingen en houdingen die je dag in dag uit, misschien wel 5 dagen in de week maakt. Kleine subtiele dingen die je verkeerd doet, waar je misschien wel helemaal niet op let.

  Ik heb 7 belangrijke oorzaken opgesomd die wij vaak tegenkomen. Daarachter kun je gelijk een handige tip vinden om die pijnlijke schouder te verminderen (en het liefste voorkomen):

  1. Het beeldscherm staat te ver weg of te laag

  Als het beeldscherm te ver van je af is geplaatst, worden kleinere letters vrijwel onleesbaar. Je gaat onbewust naar je scherm leunen. Je schouders gaan mee naar voren en in het ergste geval ga je op je ellebogen leunen. De druk op de schouders neemt toe, waardoor de pijn in schouders sneller kan optreden.

  Tip:

  Zet je scherm op maximaal een armlengte afstand en de bovenkant op ooghoogte (bij blind typen zelfs nog iets hoger)

  2. Je armsteunen staan te hoog

  Als de armsteunen van je stoel te hoog staan, forceer je jezelf om met opgetrokken schouders te zitten. Een beetje ondersteuning voor de onderarmen kan geen kwaad, maar te veel steun werkt averechts voor de schouder.

  Tip:

  Stel je stoel zo in dat je je bovenarmen losjes naast je hebt en je ellebogen net wat hoger hangen dan het bureaublad

  3. Het toetsenbord en de muis staan te ver van je af

  Je onderarmen op het bureau laten steunen tijdens het muizen en typen kan ontspannen aanvoelen. De schouders denken daar heel anders over. De armen staan veel te ver naar voren, waardoor je constant met verhoogde spanning in de schouders zit. Houd je rechterarm eens ontspannen naast je lichaam en leg je linkerhand op je schouder. Til je rechterarm nu langzaam op en je voelt direct de spanning in je schouder aanzienlijk groter worden.

  Tip:

  Zet het toetsenbord en muis zo dicht mogelijk op je lichaam. Laat je bovenarmen losjes naast je lichaam hangen

  4. De muis staat niet niet gevoelig genoeg

  Door die lage gevoeligheid heb je soms je halve bureau nodig om van links naar rechts over je scherm te gaan. Wat je dan ook vaak ziet is dat je je muis op moet tillen om hem weer dichtbij te zetten. Dat maakt het dubbel zo belastend. Een pijnlijke schouder ligt op de loer.

  Tip:

  Stel je muis gevoeliger in zodat je met minder bewegingen hetzelfde werk kunt doen

  5. Je zit te laag ten opzichte van je bureau

  Je armen zullen geen rust meer kunnen vinden. Je bovenarmen hangen niet meer ontspannen naast je, en je onderarmen drukken waarschijnlijk op het bureau. Om nog enigszins de druk op de armen te verlagen ga je compenseren met je bovenlichaam. Ook hier zullen de schouders een negatieve rol spelen en kan pijn in schouders ontstaan.

  Tip:

  Stel je stoel en bureau zo af dat je ellebogen net wat hoger hangen dan je bureaublad. Je kunt de armen dan losjes laten hangen en de arm/pols/hand in een mooie rechte lijn houden.

  6. Je beschikt niet over de juiste hulpmiddelen

  Het ontbreken van de juiste hulpmiddelen kan slechte gevolgen hebben voor je schouder(s). Werk je bijvoorbeeld op een laptop zonder laptopstandaard? Dan is de kans groot dat je een slechte houding hebt. Gebruik je een traditioneel plat muisje? Dan kan de spanning op je arm ook uitstralen naar je schouder.

  Tip:

  Kies de juiste hulpmiddelen om je houding te verbeteren, zoals een ergonomische muis, een monitor arm of laptopstandaard

  7. Er zijn meerdere oorzaken en je komt er alleen niet meer aan uit

  Vaak zijn er meerdere oorzaken aan je werkplek en/of houding die de klacht veroorzaken. In je ééntje kan het vrij moeilijk zijn om dit aan te pakken. Door gewenning zie je zelf het probleem al niet meer en blijf je met de klachten zitten.

  Tip:

  Wij werken samen met onafhankelijke ergonomen die jou graag van persoonlijk advies voorzien. Van een telefonisch consult tot een bezoek aan jouw werkplek om deze eens volledig door te lichten. Maak gebruik van deze expertise en plan vandaag nog een afspraak in.

  8. (Bonus tip) Heb je hulp nodig bij de keuze van ergonomische hulpmiddelen vraag dan om advies via de chat, e-mail of bel ons op +31 (0)76 2600 207

  Deze blogs vind je misschien ook interessant

  Pijn in pols; tips en 5 simpele oefeningen

  De voordelen van een ergonomische werkplek - deel 1/3

  De muisarm: informatie en tips

  RSI op de werkvloer

   

  Wees de eerste om te reageren...
  Laat een reactie achter