Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    De voordelen van een ergonomische werkplek - deel 1/3

    Een gezondere werkplek: Begin vandaag al met gezonder werken
    Deel 1/3 (update 08-2018)

    "Als gevolg van een kantoorgericht ergonomisch programma liepen fysieke klachten terug van 43% tot 0%. De productiviteit steeg ook."

    Waarom zou je vandaag al moeten beginnen met het gezonder inrichten van je werkplek?
    In deze driedelige reeks laten wij je zien waarom je vandaag al zou moeten beginnen met het gezonder maken van je werkplek. Ook laten we je zien wat een gezonde werkplek precies inhoudt en hoe je met eigen aanpassingen al een hoop kunt doen. Deel 1 gaat over de belangrijke "waarom" vraag. Waarom zou je tijd en moeite steken in het verbeteren van je werkplek/werkomgeving? Je gaat er achter komen.

    1. De harde feiten

    De voordelen van een gezonde werkplek
    De afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een ongezonde en een gezonde werkplek. Daar zijn een hoop interessante resultaten en cijfers uit voortgekomen. Een vrij voorspelbare conclusie van veel van die onderzoeken was natuurlijk: "Een gezonde werkplek is beter voor zowel de werknemer als de werkgever". Terwijl jij weer terug op je stoel klimt noteer ik hier een aantal feitjes en cijfers omtrent een gezonde werkplek.


    Voordelen gezonde werkplek voor werkgever en werknemer


    Voor de werkgeverVoor de werknemer
    - Een goed georganiseerd gezond- en veiligheidsprogramma- Een veilige en gezonde werkomgeving
    - Een positief en zorgzaam imago- Verhoogd gevoel van eigenwaarde
    - Verhoogd moreel werknemers- Minder stress
    - Minder verloop in medewerkers- Verbeterd moreel
    - Lagere verzuimcijfers- Meer werkplezier
    - Verhoogde productiviteit- Verhoogde kennis over gezondheid
    - Lagere kosten voor verzekeringen- Verbeterde gezondheid
    - Kleinere kans op juridische procedures- Meer bewustzijn omtrent gezondheid

    Er is veel winst te behalen op de werkvloer. Verschillende onderzoeken brengen pijnpunten naar voren die misschien wel nooit helemaal teruggedrongen kunnen worden, maar toch zeker drastisch te verminderen zijn. Laat je verbazen door de volgende cijfers:


    - 3,2 miljoen -

    Van alle werkende Nederlanders hebben 3,2 miljoen wel eens te maken gehad met RSI gerelateerde klachten. Repetitive Strain Injury is een bekende term waaronder veel lichamelijke klachten vallen. Het woord repetitive (verhalend) verwijst naar de vele herhaaldelijke bewegingen die we dagelijks op kantoor maken.


    - 60% risico -

    Een onderzoek van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid wijst uit dat meer dan 60% van de werkende Nederlanders risico lopen op RSI klachten als gevolg van herhaaldelijke bewegingen met de hand en/of arm. Overigens geen record. Dat ligt namelijk in de handen van Finland, met bijna 80% kans op RSI klachten.


    - 34% verzuim -

    Van alle verzuimdagen bestaat 34% uit werknemers die thuis zitten met fysieke ongemakken door slechte werkplek ergonomie. Dat is meer dan éénderde van het totale ziekteverzuim wat onstaan is door werknemers niet het juiste materiaal te geven op hun werkplek. Volgens het CBS zaten er in 2014 per 1000 werknemers 37 ziek thuis. Meer dan 11 daarvan hadden dus klachten door een slecht ingerichte werkplek.


    - 11% burnout -

    Zoals eerder gezegd kan een gezonde werkplek stress verminderen. Daar is een hoop winst mee te behalen, aangezien 11% van de werknemers een burnout ervaren door stress. Door die stress ervaren werknemers verminderde concentratie, vermoeidheid en zelfs psychologische problemen. Niet goed voor de productiviteit.


    - 35% "Werk beïnvloed mijn gezondheid" -

    Uit een groot Europees onderzoek komt naar voren dat 35% van de werknemers aangeeft dat het werk dat ze doen hun gezondheid aantast. 24,7% van deze gevallen is te wijten aan rugpijn, 22,8% aan spierpijn.

    2. Bewezen resultaten

    Al talloze bedrijven gingen voorop en ontwikkelde ergonomische programma's voor hun personeel
    Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die in een eerder stadium constateerde dat er een hoop winst behaald kon worden met betere ergonomie. Hieronder kun je er een paar vinden. De resultaten die behaald werden spreken voor zich.


    Siemens
    Een oude, maar wel een gouden. In 1991 klaagden 43% van de 250 werknemers van Siemens dat ze regelmatig pijn ondervonden in hun schouders, rug, ellebogen en vingers. Siemens besloot daarop een speciale ergonomische evaluatie te doen op iedere werkplek. Alle werknemers kregen ergonomische hulpmiddelen zoals rugsteunen, ergonomische muizen/toetsenborden en documenthouders. Ook werd er aangestuurd op kleine regelmatige pauzes, kwamen er speciale online trainingsprogramma's en kreeg ieder personeelslid een training met betrekking tot hun houding, oefeningen en aanpassingen aan hun werkplek.


    De resultaten - In een periode van 10 jaar brachten ze het aantal verloren uren terug met 20.000 uur per jaar. Hierbij moet je denken aan uren die verloren gingen aan ernstige pijn, doktersbezoeken en verzuim.

    Intel
    Intel, ook geen onbekende, trok eind vorige eeuw de conclusie dat het aantal verzuimgevallen aan de hoge kant was. Een groot bedrijf als Intel heeft de middelen voor drastische maatregelen, en nam die dan ook. In een paar jaar tijd werden er verdeeld over de vele vestigingen die het bedrijf heeft 28 full-time ergonomen aangenomen.


    De resultaten - Hoewel het bedrijf in de jaren erna qua aantal werknemers verviervoudigde, wist ze het met ergonomie gerelateerde ziekteverzuim terug te dringen met 95%!

    Samenwerking OSHA (USA) & National Postal Mail Handlers Union & US Postal Service
    In 2003 besloten deze drie Amerikaanse bedrijven de handen ineen te slaan voor een ergonomisch strategisch partnerschap. Hiermee hoopten ze lichamelijke klachten sterk terug te dringen. Er werd een ergonomisch risico verminderings proces ontwikkeld. Er zijn inmiddels meer dan 77.000 werknemers getraind. Ook werden er in de afgelopen jaren ruim 7.000 taken geanalyseerd, waarbij er 3600 correcties werden gemaakt.

    De resultaten - Er zijn sinds het partnerschap 38% minder lichamelijke klachten gemeld. Dit resulteerde in een besparing van 1,8 miljoen dollar op medische kosten. Een besparing van 39%.

    3. Wetgeving

    Duidelijke regels voor de werkgever
    Er bestaan in ons landje hele duidelijke wetten met concrete voorschriften. Zo ook voor 'beeldschermarbeid', zoals dat lekker stoffig wordt genoemd. In de arbeidsomstandighedenregeling staan voorschriften waar zowel de werkgever als de werknemer zich aan dient te houden. Hieronder een paar voorbeelden:

    • Het beeldscherm is vrij te plaatsen en makkelijk verstelbaar en kantelbaar
    • Het beeldscherm is vrij van voor de gebruiker hinderlijke glans en spiegelingen
    • Het toetsenbord kan hellend worden geplaatst en vormt geen geheel met het beeldscherm
    • De werkstoel is stabiel, heeft een in hoogte verstelbare zitting en een rugleuning, waarvan de hoogte en hellingshoek verstelbaar zijn en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid en een comfortabele werkhouding
    • Indien de gebruiker dat wenst wordt er een voetensteun aangebracht
    • De vochtigheidsgraad is steeds toereikend

    Wat dit voor een werkgever betekent? Het aanbieden van een gezonde werkplek is geen mooie bonus, het is je plicht! En voor de werknemer? Durf je werkgever aan te spreken en te wijzen op knelpunten op en rondom je werkplek waardoor jij je niet optimaal voelt en zo productief mogelijk kunt zijn.

    4. En nu is het jouw beurt

    Wanneer ga jij beginnen met het verbeteren van je werkplek?
    Zoals je ziet ben je echt niet de eerste die zijn werkplek/werkomgeving gezonder en productiever wil maken. Er zijn er al genoeg voorgegaan, en de cijfers liegen niet. Natuurlijk worden er hier voorbeelden aangehaald van grote bedrijven, maar juist die zorgen ervoor dat de cijfers betrouwbaar zijn. Het geeft een goede indicatie over de impact die een gezondere werkplek op jou als individu zal hebben.

    Weet je niet zo goed waar je mee moet beginnen om je werkplek ergonomischer te maken, maak dan gebruik van onze uitgebreide ergonomische diensten. Wij kunnen je bijvoorbeeld laten adviseren door onafhankelijke ergonomen of persoonlijk productadvies geven.

    Ben je nog niet overtuigd? Denk er op zijn minst over na en overweeg de mogelijkheden die je hebt. In deel 2 van dit drieluik over het gezonder maken van je werkplek ga ik je laten zien hoe een gezonde werkplek eruit ziet en waar je allemaal rekening mee dient te houden. Hopelijk zie ik je snel weer!

    P.S. Vraag om persoonlijk advies via de chat of bel ons op
    +31 (0)76 2600 207

    • bronnen:
    • ergonomics-info.com
    • TNO
    • CBS
    • WHO
    • OSHA
    • wetten.overheid.nl
    • ergosystems.ca
    Wees de eerste om te reageren...
    Laat een reactie achter