Update mij als weer op voorraad is.
Vul hier je e-mailadres in en wij geven jou een update wanneer wij weer voorraad hebben.
Je ontvangt na het versturen van jouw e-mailadres een e-mail met daarin de bevestiging van jouw inschrijving.
Wij kunnen met deze notificatie geen garantie bieden dat je 100% zeker weten aanspraak maakt bij nieuwe voorraad. Houd daarom je mailbox goed in de gaten!
Privacy Je e-mailadres wordt opgeslagen in een gesloten database. Wij kunnen die niet inzien. Je e-mailadres wordt na de voorraad update automatisch weer verwijderd.

MECHANISCHE SWITCHES

AL VANAF 12,95
Filters
Gateron yellow switch set mechanische switches 12-pack
0 reviews
12,95 Incl. btw
10,70 Excl. btw
Keychron Silent K Pro Red Switches - 110 pcs
0 reviews
37,95 Incl. btw
31,36 Excl. btw
Keychron K Pro Mint switches - 110 pcs
0 reviews
29,95 Incl. btw
24,75 Excl. btw
Gateron green switch set mechanische switches 35-pack
0 reviews
18,95 Incl. btw
15,66 Excl. btw
Keychron Silent K Pro Brown Switches - 110 pcs
0 reviews
39,95 Incl. btw
33,02 Excl. btw
Gateron G Pro 3.0 Brown switches - 110 pcs
0 reviews
36,95 Incl. btw
30,54 Excl. btw
Gateron black switch set mechanische switches 12-pack
0 reviews
12,95 Incl. btw
10,70 Excl. btw
Gateron white switch set mechanische switches 12-pack
0 reviews
12,95 Incl. btw
10,70 Excl. btw
Gateron G Pro 3.0 Red switches - 110 pcs
0 reviews
36,95 Incl. btw
30,54 Excl. btw
Keychron K Pro Silver switches - 110 pcs
0 reviews
29,95 Incl. btw
24,75 Excl. btw
Keychron K Pro Banana switches - 110 pcs
0 reviews
29,95 Incl. btw
24,75 Excl. btw
Keychron K Pro Yellow switches - 110 pcs
0 reviews
29,95 Incl. btw
24,75 Excl. btw
Keychron K Pro Red switches - 110 pcs
0 reviews
29,95 Incl. btw
24,75 Excl. btw
Gateron G Pro 3.0 Yellow switches - 110 pcs
0 reviews
38,95 Incl. btw
32,19 Excl. btw
Gateron Oil King switches - 110 pcs
0 reviews
89,95 Incl. btw
74,34 Excl. btw
Keychron K Pro Brown switches - 110 pcs
0 reviews
29,95 Incl. btw
24,75 Excl. btw
Gateron Phantom mechanische switch set (35 pcs) - Phantom Red
0 reviews
22,95 Incl. btw
18,97 Excl. btw
Gateron Ink v2 mechanische switches (35 pcs) - Ink Yellow
0 reviews
49,95 Incl. btw
41,28 Excl. btw
Gateron Ink v2 mechanische switches (35 pcs) - Ink Red
0 reviews
49,95 Incl. btw
41,28 Excl. btw
Gateron Ink v2 mechanische switches (35 pcs) - Ink Blue
0 reviews
49,95 Incl. btw
41,28 Excl. btw
Keychron Switch tester 100 max edition
0 reviews
49,95 Incl. btw
41,28 Excl. btw

Alles over switches

Mechanische switch, optische switch, Gateron, pre-lubed, tactiel, ga zo maar door. De termen vliegen je soms om de oren op de productpagina’s van de switches. En dat zijn er nogal wat. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe switches kan het soms best lastig zijn om de juiste uit te kiezen. Om je te helpen bij het maken van je keuze geven wij je op deze pagina graag de benodigde informatie zodat jij de juiste switch kunt kiezen, of dat nu voor kantoor is of voor tijdens het gamen.

Om te beginnen moet je je afvragen ‘’Wat voor switch wil ik?’’. Helaas is het antwoord daarop niet zo makkelijk, dat hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder de volgende:

  • Waar ga je ze voor gebruiken? Voornamelijk tijdens het typen of om te gamen?
  • Wil je graag flinke tegendruk tijdens het typen of wil je een lichte toetsaanslag?
  • Wat voor geluid wil je horen tijdens het typen? Maakt het jouw omgeving uit wat voor geluid jouw toetsenbord maakt?
  • Wil je alle toetsen voorzien van een nieuwe switch, of slechts enkele?

Mechanische toetsenborden

Recentelijk is er steeds meer aandacht voor het mechanische toetsenbord, en dat is niet zonder reden. Mechanische toetsenborden bieden namelijk veel mogelijkheden. Je kunt ze geheel naar eigen wens aanpassen zodat de persoonlijke typervaring optimaal aanvoelt. Neem bijvoorbeeld de echte gamers onder ons; een toetenbord openschroeven om hem aan de binnenkant te customizen met ducktape, om hiermee het geluidseffect van het typen aan te passen, is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Ook de keuze uit honderden verschilende keycaps draagt bij aan het plezier van de gebruiker.

En tot slot natuurlijk: de switches. Ook hiervan bestaan er honderden verschillende soorten op de markt. Een selectie van de meest populaire switches kun je terugvinden bij Ergowerken.

Verschillende soorten switches

Lineair

Regelrecht naar beneden

Rode switch werking

Lineaire switches hebben de meest eenvoudige bediening. Ze bewegen hierbij recht op en neer zonder enige voelbare feedback of klikgeluid. De soepele toetsaanslag zorg voor een snelle beweging en daarom zijn lineaire switches zeer geliefd bij gamers.

De meest populaire lineaire switches bij ergowerken:

Clicky

Alleen doen bij slechthorende collega's

Blauwe switch werking

Clicky switches werken ongeveer hetzelfde als de tactiele switches, ook deze hebben namelijk een voelbare hobbel. Er is echter een klein verschil: er is een klikgeluid toegevoegd op het moment van de toets activering. De clicky switches zijn geschikt voor mensen die een duidelijk indicatie van hun toetsaanslag willen horen of voor degenen die het klikkende geluid willen behouden.

De meest populaire clicky switches bij ergowerken:

Kenmerken van mechanische switches

Niet alleen het toetsaanslag gevoel geeft verschil tussen de switches, maar nog enkele andere kenmerken zijn hierbij betrokken. Afhankelijk van wat er bij jou en je werkzaamheden past, kun je de juiste switch kiezen.

Kracht - De kracht (of Operating Force), geeft aan hoe hard je op de toets moet drukken. Dit wordt aangegeven in gram-kracht (bijvoorbeeld 50gf).

Actuatiepunt - Ook wel Pre-travel genoemd. Dit is het punt waarop de toetsaanslag wordt herkend door het toetsenbord. Dit is aangegeven in millimeters (bijvoorbeeld 2,3mm).

Maximaal bereik - Ook wel Travel distance genoemd. Dit is de afstand tussen de rustpositie en het volledig indrukken van de toets. Ook dit is weergegeven in millimeters (bijvoorbeeld 4,0 mm).

gateron logogateron red switchgateron blue switchgateron brown switchgateron yellow switchgateron green switchgateron white switchgateron black switch
Kleur:RoodBlauwBruinGeelGroenWitZwart
Type:LineairClickyTactielLineairClickyLineairLineair
Kracht(gr.):45605550803560
Actuatiepunt(mm.):22,322222
Max. bereik(mm.):4444444
Levensduur (clicks):50 miljoen50 miljoen50 miljoen50 miljoen50 miljoen50 miljoen50 miljoen
Geluidsniveau:
Ideaal voor:Kantoor & gamenTypenAllroundAllroundTypenKantoor & gamenKantoor & gamen

De voor- en nadelen van toetsenborden met mechanische switches

 Gewicht - Een mechanisch toetsenbord is doorgaans wat zwaarder dan andere toetsenborden, wat een nadeel kan zijn. Echter betekent het ook dat de meer agressieve typers ervan verzekerd zijn dat het toetsenbord gewoon op z’n plek blijft liggen.

 Toetsaanslag - Om een aanslag te registreren hoeven de mechanische schakelaars niet volledig ingedrukt te worden, dit bevordert je typesnelheid en zorgt ervoor dat je vingers geen tegendruk hoeven te ervaren.

 Schoonmaken - De toetsen zijn gemakkelijk te verwijderen en dus ook gemakkelijk schoon te maken, bijvoorbeeld met behulp van perslucht.

 Duurzaamheid - De meeste mechanische toetsenborden zijn gemaakt om lange tijd te gebruiken, sommige zijn zelfs zo stevig gebouwd dat je het als erfstuk kan doorgeven aan je kleinkinderen. Daarnaast werkt elke knop, altijd. De ‘E’ blijft niet plakken omdat je daar je mocha frappuccino over gemorst hebt en de ‘O’ hoef je niet harder in te drukken dan vroeger omdat je die zo vaak hebt gebruikt om die verbaasde smiley naar je collega te sturen :O.

 Minder tegendruk - Wanneer je een tijdje een mechanisch toetsenbord gebruikt krijg je in de gaten wanneer een toets ver genoeg is ingedrukt om geregistreerd te worden. Dit resulteert erin dat je de toets minder vaak tot helemaal onderin doordrukt en dus ook minder tegendruk op je vingers ervaart.

 Minder geschikt in open kantoren - Een mechanisch toetsenbord kan irritatie veroorzaken als je je kantoor deelt met collega’s. Het luide getik klinkt voor jou misschien als muziek in de oren, maar voor je naaste collega kan dat anders zijn.

 Gewicht - Door het vaak hogere gewicht van een mechanisch toetsenbord vergeleken met zijn concurrenten is het niet de meest draagbare optie.

 Prijs - Een mechanisch toetsenbord is doorgaans een duurdere optie dan andere varianten. Dit komt onder andere door de opbouw van een mechanisch toetsenbord, waar erg veel onderdelen aan te pas komen.

Opbouw en werking van mechanische switches

Mechanische switches worden gezien als de ‘normale’ switches. Je hebt namelijk ook optische switches. Switches zijn de mechanismen die verstopt zitten onder de keycaps. Wanneer je deze indrukt wordt een toetsaanslag geregistreerd. Hiernaast zie je de opbouw van een mechanische switch (met daar bovenop een keycap) weergegeven. Klik op een onderdeel om de toelichting te kunnen lezen.

 

 • 1. Keycap 

  De keycap is geen onderdeel van de switch. Het is het bovenste deel van de toets waar de letters ook op gedrukt staan. De keycap is mede verantwoordelijk voor het geluid dat gegenereerd wordt wanneer je aan het typen bent. Keycaps zijn er in honderden verschilende soorten en maten.

 • 2. Stem 

  De vorm van de stem varieert de bediening en de travel distance van de switch. De stem bepaalt het toetsaanslag gevoel en bepaalt het type (kleur) van de switch.

 • 3. Bovenste behuizing 

  De bovenkant van de behuizing beschermd en geleid de stem. Dit is ook het deel waar de keycap op terecht komt als je hem aanslaat.

 • 4. Spiraalveer 

  De spiraalveer is verantwoordelijk voor de hoeveelheid druk die nodig is om de toets aan te slaan. Daarnaast zorgt de spiraalveer ervoor dat de switch terug omhoog schuift na het aanslaan van de toets.

 • 5. Basis behuizing  

  Hier wordt het bovenste deel van de behuizing op gemonteerd. Dit is het stuk dat aan de PCB (printplaat) wordt bevestigd.

 • 6. Kruispunt contact 

  Dit is een klein stukje metaal waar de elektriciteit doorheen stroomt. Zodra je op de toets drukt raakt het kruispunt contact de printplaat en sluit het schakelcircuit, waardoor de toetsaanslag wordt geregistreerd.

Opbouw switch

3- en 5-pins switches

Wanneer je kijkt naar mechanische switches zal het je wellicht opvallen dat er, buiten de kleur switch, ook verschil kan zitten in de montagestijl van de switch. Zo kan een mechanische switch aan de onderkant 3 pinnen hebben, maar ook 5. Een switch heeft er in ieder geval de volgende drie: één dikkere kunststof pin in het midden en twee smalle metalen pinnen. Een 5-pins switch heeft er twee extra, deze zijn van kunststof en zitten aan weerszijden van de middelste pin. Deze pinnen zorgen voor extra stabiliteit. Wanneer je 5-pins switches wil gebruiken voor een 3-pins toetsenbord zou je de extra kunststof pinnen eraf kunnen knippen.

werking knoppen op Mac en Windows

Verschil tussen Gateron, Cherry en Keychron switches

Wanneer je tussen de switches op onze website aan het rondneuzen bent zul je onder andere deze drie merken tegenkomen. We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat het verschil is tussen deze drie, dus lichten we dat graag even toe.

Over het algemeen zijn de switches van Keychron en Gateron een stukje voordeliger van die van Cherry. Goedkopere switches zijn prima te gebruiken maar kunnen wat gebreken vertonen zoals keychatter. Keychatter is een ongewenst effect waarbij een enkele toetsaanslag resulteert in meerdere geregistreerde invoer. Wanneer je bijvoorbeeld het woord 'toetsenbord' typt op een toetsenbord met een defecte 'N'-toets die last heeft van geratel, kan het resultaat 'toetsennbord' opleveren. Daarnaast kan het voorkomen dat het gevoel van de switches onderling kan verschillen. Echter willen deze gebreken niet zeggen dat de switches van Keychron en Gateron geen goede keuze zijn. Integendeel; de switches van Cherry zijn kwalitatief gewoon erg goed.

Een groot deel van het aanbod mechanische toetsenborden bij ergowerken zijn standaard voorzien van Gateron of Cherry switches. Zelfs Keychron kiest ervoor om hun eigen toetsenborden af en toe te voorzien met deze switches.

Switches luben

Om je switches lekker soepel te houden kun je ervoor kiezen om ze te smeren (luben). Zorg hiervoor wel dat de switches uit je toetsenbord haalt. Je hebt hiervoor dus een hot-swappable toetsenbord nodig of je zal de switches uit je toetsenbord moeten halen door ze te desolderen. We raden je niet aan om je clicky switches te smeren, omdat dit het klikgeluid kan verminderen (tenzij dat juist is wat je wil natuurlijk). Het smeren van lineaire en tactiele switches is geen probleem. Hieronder vind je een stappenplan met daarin omschreven hoe je je switches kunt luben.

 • 1. Voorbereiden 

  Leg je materiaal zoals een penseel, lube, switch opener, switch puller en een pincet klaar. Verwijder daarna de keycaps. Dit kan met de hand of met een keycap puller. Meestal krijg je deze puller meegeleverd met je toetsenbord. Tip: zie dit meteen als een mooie gelegenheid om je toetsenbord en keycaps eens grondig schoon te maken ;-)

 • 2. Switches verwijderen van het toetsenbord 

  Verwijder vervolgens de switches van je toetsenbord. Dit kan gemakkelijk met een switch puller wanneer je toetsenbord hot swappable is. Wanneer dit niet het geval is zul je de switches moeten desolderen.

 • 3. Switches openmaken 

  Haal de switches uit elkaar. Hier zijn verschillende manieren voor maar persoonlijk raden we je aan om een switch opener te gebruiken. Zodoende is de kans op beschadigingen het kleinst. Plaats de switch op de juiste manier in de opener en geef voorzichtig druk. Het moet geen volledige kracht kosten maar misschien moet je een beetje duwen. Haal vervolgens alle onderdelen van elkaar.

 • 4. Switches luben 

  Smeer vervolgens de hieronder benoemde onderdelen. Dit kun je het beste doen met een klein kwastje met zachte haartjes en een (daarvoor bestemde) switch pincet. Gebruik smeermiddel dat geschikt is voor switches. Dip je kwastje licht in de lube zonder de haartjes er volledig mee te bedekken. Onthoud hierbij: “Less is more”.

  • Smeer lichtjes de twee zijkanten van de stem in, dit zijn namelijk de delen die tegen de onderste behuizing aan glijden. De voor- en achterkant van de stem smeren is dus niet nodig. Gebruik niet te veel van het smeermiddel, als je dat doet kunnen je switches sponzig gaan aanvoelen. Een heel licht filmpje van de lube op de 'stem' van de switch en over de glijdende delen van de behuizing is voldoende.

  • Het restant wat daarna op het kwastje zit smeer je af aan de boven- en onderkant van de spiraalveer (spring).

  • Je kan ervoor kiezen om de basis behuizing (bottom housing) van de switch in te smeren aan de zijkanten, maar dit is niet noodzakelijk. Er kan uit ervaring gesproken worden dat het smeren van de basis behuizing weinig tot geen impact heeft op het geluid of gevoel van de switch. Daarnaast bespaart het je een hoop tijd als je het niet doet.

 • 5. Switches terug in elkaar zetten 

  Zet je switch weer terug in elkaar. Neem de onderste behuizing, plaats de spiraalveer terug op zijn plaats en zet vervolgens de stem in de veer. Klik tenslotte de bovenste behuizing ook weer op zijn plaats.

 • 6. Switches terug in het toetsenbord 

  Plaats de switches weer terug op hun plek in het toetsenbord of soldeer ze opnieuw vast.

Hot Swappable toetsenborden

Wanneer je je al een beetje georiënteerd hebt in de wereld van de mechanische toetsenborden zul je vast al eens de term Hot Swappable zijn tegengekomen. Hot swappable wil zeggen dat je switches uit een toetsenbord kunt halen zonder deze te desolderen, en er eenvoudig nieuwe in kunt klikken. Wanneer een toetsenbord niet-hot swappable is, zul je aan de slag moeten met een soldeerbout om de switches te kunnen vervangen.

Hoe kun je erachter komen of een mechanisch toetsenbord hot swappable is? Wanneer je een toetsenbord bekijkt bij Ergowerken zal het altijd vermeld zijn op de productpagina. Ook wanneer je (online) ergens anders een toetsenbord koopt zal dit hoogstwaarschijnlijk worden vermeld. Heb je al een toetsenbord liggen waarvan je het graag wilt weten? Zoek dan op Google naar het productnummer of barcode van het toetsenbord, vaak krijg je dan meer informatie over het model. Kun je nog steeds niets vinden? Je zou kunnen proberen een switch voorzichtig los te halen. Wanneer dat eenvoudig gaat is je toetsenbord hoogstwaarschijnlijk hot swappable. Kun je er met geen mogelijkheid beweging in krijgen? Forceer het vooral niet, en accepteer dat het bord niet hot swappable is :-(

Reviews van onze klanten over hun mechanische switches

“Voor mijn kantoor-toetsenbord had ik eerst gekozen voor Gateron brown switches, maar kreeg toch de clicky feedback van mijn ouder toetsenbord niet uit mijn hoofd en bestelde in overleg met Jesse (customer support van ergowerken) deze blauwe switches besteld. Prima te installeren en goed advies, wederom.” - Maurits over zijn Gateron blue switch set
“Ik heb deze switches gehaald want ik was opzoek naar linear switches. Ze klinken heel erg fijn, en het heeft van het typen een hele fijne ervaring van gemaakt. Ik had hiervoor Gateron browns, dus dat verschil merk je wel. Deze kwamen prelubed, dus dat scheelde best wat werk. Ben wel van plan om zelf misschien een beetje bij te luben. Let wel op, Gateron phantom yellow switches als jou toetsenbord gebruik maakt van RGB, zoals aangegeven, de yellow casing zorgt er wel voor dat de kleuren een andere geelacthige tint geeft.” - Sergio over zijn Gateron Phantom Yellow switches

Veelgestelde vragen over switches

 • Wat zijn mechanische switches? 

  Mechanische switches zijn de mechanismen die zich onder de keycaps bevinden van mechanische toetsenborden. Switches zijn er in verschillende soorten en maten en hebben invloed op de typervaring. Naast mechanische switches heb je ook optische switches.

 • Welke switches gebruik ik voor op kantoor? 

  In principe kun je alle switches gebruiken. We raden je echter aan om geen "clicky" switches te gebruiken omdat deze een klikkend geluid geven bij het indrukken. Dit kan erg storend zijn voor mensen die bij je op kantoor zitten. We raden je aan om lineaire of tactiele switches te gebruiken.

 • Welke switches gebruik ik als ik veel moet typen? 

  De meeste fanatieke typers geven de voorkeur aan tactiele of clicky switches. Omdat deze wat weerstand geven halverwege het indrukken krijgt de gebruiker feedback wanneer een toets geregistreerd is. Gebruik alleen clicky switches wanneer je in een omgeving werkt waarbij het klikken niet als storend wordt ervaren.

 • Welke switches gebruik ik voor het gamen? 

  In principe kun je alle switches gebruiken. We raden je echter aan om te kiezen voor lineaire switches wanneer reactiesnelheid in je game belangrijk is. Het indrukken van een lineaire gaat relatief sneller dan het indrukken van een tactiele of een clicky switch. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om bepaalde toetsen, zoals WASD, te voorzien van andere switches in plaats van het hele toetsenbord.

 • Wat is het verschil tussen optische switches en mechanische switches? 

  Net zoals mechanische switches bestaan optische switches uit verschillende bewegende onderdelen. Echter is het grootste verschil dat optische switches geen metalen contactpunten bevatten om een toetsaanslag te registreren, maar infrarood licht. Het voordeel hiervan is dat de productiekosten lager zijn. Daarnaast gaan ze langer mee doordat er geen slijtage kan plaatsvinden tussen de metalen onderdelen.

 • Wat betekent pre-lubed? 

  Pre-lubed houdt in dat de switches al bij het produceren ervan voorzien zijn van een laagje smeer (lube in het Engels). Dit zorgt ervoor dat je je toetsen lekker soepel kunt indrukken. Meestal zijn clicky switches niet pre-lubed (en we raden je aan dit ook niet zelf te doen), omdat dit ervoor kan zorgen dat ze niet meer het klikkende geluid maken.

  Zijn je switches niet pre-lubed en wil je dat wel graag? Ga dan zelf aan de slag met lube, een switch opener en een penseel. Let op: zelf al je switches luben is zeer tijdrovend.

 • Mijn switches zijn niet pre-lubed. Is het echt nodig om dat zelf te doen? 

  We raden je aan dit enkel en alleen te doen als je er de tijd en materialen voor hebt, en er waarde aan hecht dat je switches soepeltjes typen. En met soepel, bedoelen we echt heel soepel. Het is niet zo dat niet-gesmeerde switches klinken als een gammele, verroeste omafiest.

  Onthoud daarnaast dat "clicky" switches nooit gesmeerd hoeven te worden wanneer je het klikkende geluid wilt behouden.

 • Ik heb ontdekt wat voor switch switch bij me past. Nu zie ik dat er hier ook weer veel varianten van zijn. Wat zijn de verschillen? 

  Lineaire, tactiele en clicky switches hebben per categorie vaak allemaal dezelfde werking en voelen hetzelfde aan. Het verschil tussen verschillende switches van hetzelfde type zit hem vaak in de druk die ervoor nodig is om een toets in te drukken. Per merk of serie switches kan deze druk variëren. Meestal wordt de druk uitgedrukt met de term "Operating Force", met als eenheid gf. Een voorbeeld: de rode Gateron switches hebben een operating force van 45gf. Dat wil zeggen dat er 45 gram druk voor nodig is om de toets volledig in te drukken.

  Daarnaast zijn er switches die niet-RGB zijn. Dat wil zeggen dat de behuizing van de switch niet transparant is waardoor de RGB (backlight verlichting) van een toetsenbord niet doorschijnt.

 • Ik heb bij iemand een toetsenbord gezien met lampjes vanuit de toetsen. Welke switches waren dat? 

  De verlichting die je gezien hebt komt niet vanuit de switches maar vanuit het toetsenbord zelf. Dit is waarschijnlijk een toetsenbord geweest met RGB of witte backlight verlichting.