Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
  Incl. btw

  De 5 beste ergonomische toetsenborden van 2024

  Inhoudsopgave

  De toetsenborden die je gezien moet hebben
  1. Keychron K3 Pro
  2. Mistel MD770 RGB
  3. Keychron K2 Pro
  4. R-Go Ergo Compact
  5. Goldtouch Go!2
  Een overzicht: de lichamelijke impact van onze top 5
  Onze persoonlijke nummer 1

  De top 5 ergonomische toetsenborden van 2024 samenstellen, hoe doe je dat eigenlijk? Je ziet zo vaak top 5 en top 10 lijstjes voorbij komen, dus waarom zou je het Ergowerken lijstje dan moeten geloven? Heel simpel, we nemen namelijk ook de ervaring en feedback van onze klanten mee.

  De toetsenborden die je gezien moet hebben

  Is dit de belangrijkste pagina van 2024 als het gaat om een ergonomische toetsenbord? Het is er in ieder geval 1 die de moeite waard is.

  Niet alleen onze ervaring en de ontwikkeling in de markt spelen mee als factor, onze bijna 7000 door eigen klanten geschreven productreviews zijn misschien nog wel het belangrijkste.

  Gesplitst is hot, mechanisch is bezig met een wederopstanding

  Het zou best kunnen dat het ideale toetsenbord voor jou niet in dit lijstje staat. We adviseren altijd nog even contact met ons op te nemen als je twijfelt. Weet wel dat het lijstje hieronder toetsenborden bevat waar wij 100% achter staan. Zo zitten er gesplitste borden tussen die een verademing zijn gebleken voor al heel veel polsen.

  Ook de platte modellen doen het goed voor de pols, terwijl de compacte varianten vriendelijk zijn voor de schouder. Oh, en er is een heuse wederopstanding van mechanische toetsenborden op komst voor iedereen die intensief typt of in ieder geval zijn handen wat rust gunt.

  De opstelling bestaat trouwens uit een geweldige mix van jong en oud. Jong is trouwens niet altijd jong. In sommige gevallen zijn het doorontwikkelingen van producten die al jaren op de markt zijn.

  Wat vinden wij?

  Wij schrijven letterlijk elk toetsenbord helemaal uit eigen hand. Teksten die voort komen uit testen. Checks worden facts. We leren wat een product kan, maar ook zeker wat hij niet kan. Het geeft ons meer zekerheid over wat wij je willen aanbieden, het geeft jou meer zekerheid over hetgeen je aangeboden krijgt. Wil je daar bewijs van zien? Neem eens contact met ons op, dan geven we je een paar producten die onze keuring niet hebben overleefd.

  Wat vinden jullie?

  Is het gek dat we trots zijn op duizenden retouren? Misschien. Laat ik het zo zeggen: het heeft ons in bijzonder veel geleerd over ons assortiment. Daar komen nog eens 7000 (we schrijven januari 2024) ongezouten productbeoordelingen overheen die echt niet allemaal positief zijn. Ook daar zijn we blij mee! Het is feedback waar wij ons advies mee kunnen afstemmen op jouw toetsenbord wensen en waarmee jij mooi je selectie producten wat dunner kunt filteren.

  Ontwikkelingen op de werkvloer

  Ontwikkelingen genoeg de laatste jaren. Door Covid-19 zijn die ons hardhandig door de strot geduwd. We moesten -en inmiddels ook mogen- meer thuiswerken en we zijn minder afhankelijk geworden van onze kantooromgeving. Hoe dat thuiswerken er op de lange termijn uit gaat zien is nog wat onzeker. Hoewel thuiswerken genormaliseerd is, zijn er genoeg bedrijven die hun werknemers weer volledig op de werkvloer verwachten.

  Het (deels) thuiswerken zorgt er wel voor dat sommige producten aan relevantie winnen, waar anderen dat verliezen. Een toetsenbord dat makkelijk mee te nemen is, is zo'n voorbeeld van een product dat aan populariteit wint.

  Recent heeft de opkomst van AI ervoor gezorgd dat we hier en daar iets minder hoeven te typen. Maak je overigens geen zorgen, onze teksten zijn AI-vrij.

  Verder zien we dat fabrikanten van toetsenborden hun producten steeds vaker een ergonomische insteek geven bij het ontwerp. Dit zien we met name terug in de techniek (mechanisch is in opkomst) en eigenschappen zoals gesplitste modellen en programmeerbare toetsen.

  1. Keychron K3 Pro

  De K3 is lange tijd met zijn dikkere broer K2 de absolute regent geweest bij ons. Inmiddels is hij grotendeels met pensioen en heeft zijn opvolger, de K3 Pro, het overgenomen. De Pro heeft alle goede eigenschappen van de K3 meegenomen en daar nog wat extra's aan toegevoegd. Ook dit bord is dus heerlijk plat (22 mm), met een 75% layout zeer compact en voorzien van zowel een Windows als Mac layout. Ook dit bord beschikt over extra multimedia toetsen onder de "F" rij en heeft een scala aan lichtpatronen. Deze kun je trouwens uit zetten, mocht het te veel van het goede zijn.

  Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd op de Pro. Denk aan programmeerbare toetsen m.b.v. VIA/QMK. De batterijduur is van 70 naar 100 uur gegaan, de toetsen zijn nu PBT double shot en blijven daardoor langer mooi, én je kunt met 4 extra standen (22 in totaal) een nog heftigere lichtshow geven. Hij is wel ongeveer 40 gram zwaarder geworden, maar dat moet te tillen zijn.

  Grootste voordelen Keychron K3 Pro

  •  Compact formaat (75%)
  •  Slechts 22 mm hoog
  •  Hot-swappable varianten beschikbaar
  •  100 uur aan batterij
  •  Programmeerbaar m.b.v. VIA/QMK
  •  Bluetooth en bekabeld te gebruiken

  Gewenningstijd

   

  1 - 3 dagen

  Lichamelijke voordelen

  Je schouders en polsen zullen je dankbaar zijn wanneer je de K3 Pro in gebruik neemt. Het toetsenbord geeft je dankzij zijn compacte 75% layout een mooie gecentreerde werkhouding. Zowel muis als toetsenbord kunnen daardoor binnen schouderbreedte werken, en dat is lekker. Alleen als je echt verknocht bent aan je numeriekje, dan kan het even wennen zijn met de K3 Pro. Mocht je na verloop van tijd echt niet zonder blijken te kunnen, dan is een los numeriek altijd nog een optie. Bijkomend voordeel aan zo'n los numeriek is dat je het overal kunt neerleggen.

  Waar een standaard mechanisch toetsenbord vaak relatief hoog is, heeft Keychron dankzij het gebruik van low-profile switches de K3 bijzonder plat gehouden. 22 mm is een hoogte waar je polsjes een kleine buiging voor zullen maken. Je armen, polsen en handen kunnen mooi in lijn blijven, zodat je dat vervelende knikje niet hebt. En mocht je de hoogte toch willen overbruggen vanaf je bureaublad, dan is de K3 polssteun ideaal voor je.

  Mijn bescheiden mening

  De K3 Pro is echt top, zijn voorganger stond ook al in deze lijst. Voor het betere typewerk heb je hier een geweldig toetsenbord dat ook nog aan je houding denkt. En eerlijk waar: wanneer je hem afzet tegen een plat alternatief met schaarmechaniek zoals je ze zo vaak ziet, dan wint de K3 glansrijk. Zijn formaat (306x116x22 mm) en gewicht (525 gram) maken hem trouwens de ideale reisgezel voor wanneer je op verschillende werkplekken werkt. Neem in dat geval trouwens wel de bijbehorende travel pouch, dan houd je jouw K3 Pro'tje lekker lang goed.

  Lijkt het je wat om je K3 te personaliseren? Pak dan de Hot-Swappable versie, wat betekent dat je de switches kunt uitwisselen. Op deze pagina kun je alle switches vinden die in de K3 passen.

  Dit vinden jullie

  Wij hoeven de K3 Pro niet de hemel in te prijzen, dat doen onze geweldige klanten namelijk al. Tanguy gaat zo ver dat de K3 Pro zijn vertrouwen in mechanische toetsenborden heeft doen terugwinnen. Hij zegt My first mechanical keyboard was a RGB corsair. The RGB worked randomly; some keys would not always work, and it came with a messy software. This is the opposite of all that. Faith in mechanical keyboard restored.

  Ronald maakt gretig gebruik van de programmeerbare mogelijkheden van de K3 Pro. Hij zegt namelijk Fijn keyboard met een prettige toetsaanslag. De indeling was niet helemaal naar mijn smaak (de pg-up/down en home/end positie vind ik niet logisch), maar is met zeer weinig moeite aan te passen. Ik gebruik het zowel op een macOS als Windows machine zonder moeite.

  2. Mistel MD770 RGB

  De gesplitste MD770 RGB is een hoogwaardig mechanisch toetsenbord van fabrikant Mistel Keyboards. Hij staat in onze lijst omdat de techniek in deze borden heerlijk typt. Mechanisch en gamers gaan al een aantal jaar samen, maar dit soort toetsenborden vinden ook steeds vaker hun weg naar het kantoor. Gebruikers die intensief typen, programmeurs, administratief medewerkers, er zijn een hoop beroepsgroepen die al een mechanisch bord op hun bureau hebben liggen. Ben je nieuw met mechanische toetsenborden? Lees dan hier meer over de werking ervan.

  Ook dit top 5 model heeft een oudere broer. De MD770 kent een voorganger, namelijk de MD600. Dit populaire model wordt nog steeds verkocht, maar vanuit de markt was er wel vraag naar een uitvoering met pijltjestoetsen. Op de M600 zijn deze namelijk alleen te bereiken met een combinatie van ‘FN’ en I/J/K/L. De MD770 is met deze pijltjes een stuk gangbaarder en kan breder worden ingezet.

  Mistel MD770 RGB mechanisch gesplitst toetsenbord

  Grootste voordelen MD770

  •  Mechanische toetsen typen licht
  •  Gesplitst ontwerp
  •  Fijn voor pols, hand en schouder
  •  75% compact toetsenbord
  •  3 programmeerbare lagen

  Gewenningstijd

   

  2 - 5 dagen

  Lichamelijke voordelen

  Je polsen, handen en schouders gaan ze dankbaar zijn voor het gebruiken van de MD770. Je legt de gesplitste delen mooi in lijn met je armen, waardoor je het veel voorkomende irriterende knikje uit de polsen tovert. De mechanische switches in het bord ga je met elke minuut dat je typt fijner vinden. Ze kenmerken zichzelf door een toetsaanslag te registreren voordat de toets volledig de bodem van het bord raakt. Dit is iets wat bij toetsenborden met bijvoorbeeld membraan- of schaarmechaniek wel nodig is en spanning in de hand hand veroorzaakt.

  De MD770 RGB mist trouwens net als de meeste van onze toetsenborden een numeriek deel aan de rechterzijde, waardoor je ook nu de muis dicht op je lichaam kan plaatsen. Graag gedaan schouder.

  Mijn bescheiden mening

  Toen we in 2019 vroegen of de MD600 ook beschikbaar zou komen met pijltjestoetsen, was het antwoord “komt eraan”. De weken erop werd Mistel helemaal gek van die jongens uit Nederland die bleven vragen “is hij er al is hij er al ISHIJERAL?!” Ik was namelijk al enorm fan van de MD600 en wist dat hij voor de meeste van jullie completer zou zijn met die felbegeerde pijltjestoetsen. Hoe blij kun je zijn met pijltjestoetsen.

  Deze complete blog is geschreven met dit bord, en ik kan je eerlijk zeggen dat hij werkelijk heerlijk typt. Ik genereer veel minder fouten met de mechanische MD770 dan met bijvoorbeeld een schaarmechaniek. Elk hoekje dat je aantikt is raak en je hoeft niet met kracht de toets tot de bodem in te drukken om de zekerheid van een toetsregistratie te krijgen.

  Mijn maatje in combinatie met een Opatapad Extended

  Een optie waar ik zeker nog niet het maximale uit heb gehaald zijn de 3 programmeerbare lagen waarmee je alle knoppen andere functies of zelfs Macro’s kunt geven. Ik heb wel een tijd lang gewerkt met een aangepaste laag, waarbij de rechter spatiebalk een backspace was. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik werkelijk nooit een spatiebalk aantik met mijn rechterhand. Toen ik er een backspace onder gezet had, kon ik eenvoudiger en sneller bij de backspace toets.

  Het heeft even geduurd maar inmiddels is ook de bluetooth versie van de MD770 op de markt!

  Ben je een minder grote fan van de RGB verlichting? Kies dan lekker voor de MD770 zonder RGB

  Dit vinden jullie

  Shuai is blij met zijn MD770, want die deden zijn rugklachten afnemen. Hij kocht het bord met Red Silent switches en het gaf hem naar eigen zeggen een ‘Pleasant typing experience while limiting noise level’.

  Tommy benoemt trouwens een pluspunt dat ik niet heb meegenomen, namelijk ‘een klein beetje tenting met de bijgeleverde voetjes’. De voetjes die je aan binnenzijdes van het gesplitste bord monteert geven hem wat verticale lift, wat voor de polsen een prettige houding is. Hij roemt verder nog de ‘Mac compatibility mode’ en vindt het een ‘Prima bord voor mensen die de ganse dag typen’.

  Je kunt alle productbeoordelingen rustig teruglezen op de productpagina.

  3. Keychron K2 Pro

  De K2 Pro is een heerlijk mechanisch bord en de opvolger van zijn verschrikkelijk populaire voorganger, de K2. Sinds een paar maandjes ligt hij op de plank en ook dit model mag er zijn. Hij komt ook in 75% layout, heeft een Mac en Windows layout en beschikt over een stabiele bluetooth verbinding. De K2 Pro heeft na zijn upgrade een betere batterij gekregen, de mogelijkheid om te programmeren middels VIA/QMK, de RGB verlichting wijst nu naar je toe, de keycaps zijn double-shot PBT (was ABS) en hij is dankzij een stevige foamlaag in het toetsenbord beter geïsoleerd.

  Keychron K2 Pro mechanisch toetsenbord

  Grootste voordelen Keychron K2 Pro

  •  Mechanische toetsen typen licht
  •  Progammeerbaar middels QMK/VIA
  •  Hot-swapppable varianten verkrijgbaar
  •  Ondersteunt zowel Windows als Mac
  •  Kan bedraad en draadloos (bluetooth) worden gebruikt

  Gewenningstijd

   

  1 - 2 dagen

  Lichamelijke voordelen

  De mechanische werking van de K2 Pro zorgt ervoor dat je een toetsaanslag maakt voordat de toets de bodem raakt. Die mechanische werking hebben we hier wat beter beschreven. Het resultaat hiervan is dat de hand minder op spanning staat tijdens het typen.

  Met 31,6 cm in lengte is heb je meer dan genoeg ruimte om je muis dicht op je lichaam te kunnen bedienen. Voor de schouder maakt dit een groot verschil. Je hoeft minder ver te reiken en vermindert daarmee ook de spanning op je schouder aanzienlijk. Leg je linkerhand maar eens op je schouder en beweeg je rechterhand over je bureau naar rechts.

  Mijn bescheiden mening

  Door eigen ervaring en die van een aantal gebruikers wil ik beginnen met deze tip: neem er een polssteun bij. De K2 Pro is een dikke 3 cm hoog en dat overbrug je niet makkelijk. Je kunt jezelf aanleren om de polsen wat te laten zweven boven het bureau tijdens het typen, maar ik weet inmiddels dat niet iedereen dat even prettig werken vindt.

  Het is fijn dat de K2 Pro voor zowel Windows als Mac geschikt is. Dat uit zich niet alleen in de meegeleverde extra keycaps die je kunt uitwisselen, maar ook de manier waarop je het toetsenbord verbindt. Voor de Mac gebruikers is er sowieso een bluetooth verbinding beschikbaar waarmee je tot wel 3 apparaten kunt koppelen. Ook op een Windows apparaat is dit mogelijk, maar nog lang niet alle laptops (laat staan PC’s) beschikken over bluetooth. Voor die apparaten is er nog de oude vertrouwde kabel.

  Onze chat specialist Jesse is gelukkig ook Keychron expert. Stel dus je vraag aan hem via de chat!

  Dit vinden jullie

  De K2 was immens populair sinds hij in juni 2020 online kwam, maar ook de K2 Pro wint aan populariteit. Aron houdt het met Love this keyboard bij een korte liefdesverklaring.

  Niels is ook lovend. Met de mooie woorden Dit keyboard is massief gebouwd en voldoet aan al mijn wensen, je bent al makkelijk 3x zoveel kwijt als je naar andere merken gaat. Keychron heeft hier eenRead more about review stating Niet te kloppen voor de prijs parel in handen maakt hij erg duidelijk fan te zijn.

  Je kunt alle productbeoordelingen rustig teruglezen op de productpagina.

  4. R-Go Ergo Compact

  Het is net alsof je op je bureau aan het typen bent. De toetsen praten terug met een zachte toon. Met de muis op slechts 10 centimeter van je enter toets heb je de perfecte werkhouding gevonden. Het bord oogt strak en schoon, wat het werken er zeker makkelijker op maakt. Dit pareltje is verkrijgbaar in zwart én wit.

   

  bedraad ergonomisch toetsenbord

  Grootste voordelen R-Go Ergo compact toetsenbord

  •  Ergonomisch design
  •  Platte toetsen
  •  Ideaal voor de mobiele werkplek
  •  Toetsen met schaarmechanisme
  •  Geïntegreerde Numpad

  Gewenningstijd

   

  1 - 2 dagen

  Lichamelijke voordelen

  Door het smalle ontwerp kun je meer ontspannen werken, mede doordat je je muis dicht bij het toetsenbord kunt plaatsen. Hierdoor kun je klachten in je schouder voorkomen. Daarnaast is het toetsenbord zeer plat, je hoeft je polsen minder te buigen waardoor een polssteun overbodig is. Op die manier kun je langer klachtenvrij gebruik maken van je toetsenbord.

  Met een zeer licht gewicht van 305 gram en afmetingen van 285 x 125 x 15 mm is het een ideaal toetsenbord om mee te nemen naar je werk of opleiding. Op die manier haal je het maximale uit je Ergo Compact.

  Mijn bescheiden mening

  De R-Go Compact is bijna net zo oud als onze website (2013), maar schrijf hem zeker niet af. Hoewel zijn uiterlijk 99,9% hetzelfde is als al die jaren terug, is hij wel degelijk verbeterd. Hij is duurzamer, typt prettiger en er zit tegenwoordig 3 jaar garantie op. Dan laat je zien dat je achter de kwaliteit van je product staat.

  Het bord is lekker simpel, waardoor je er direct mee aan de gang kunt alsof je er al jaren op typt. Zijn platte design heeft al heel wat mensen geholpen die last hebben van de polsen. De toetsen met schaarmechaniek geven je het gevoel alsof je op een laptop typt, wat vaak als comfortabel wordt ervaren. Het compacte ontwerp is trouwens ook ideaal wanneer je schouder wat zeurt met muizen. Die kan nu dichter op het lichaam worden gehouden.

  Je kunt de R-Go Compact gebruiken op een Mac, maar de layout van het toetsenbord is gemaakt voor Windows. Je mist visueel dus wat referentie, waarmee hij minder geschikt is als je niet blind kunt typen.

  Ben je soms met je koffie(koekje) aan het kliederen op je bureau? Geen probleem. Voor de Ergo Compact hebben we namelijk een siliconen beschermlaag in de shop.

  Dit vinden jullie

  Op het moment van schrijven heeft het R-Go Ergo compact toetsenbord 111 beoordelingen. Maar liefst 87% van de beoordelaars geeft het toetsenbord 4 of 5 sterren. Hij valt dus duidelijk in de smaak.

  De meesten hebben het toetsenbord aangeschaft vanwege zijn compactheid en gewicht. Bas is kort maar krachtig: "Klein, Handzaam, licht, ergonomisch, wat wil je nog meer?". Suzan heeft op aanraden van haar masseur een los toetsenbord aangeschaft: "Helpt goed bij schouder klachten icm laptop standaard". Donna vindt dat het "super lekker typt". Arnoud is wat sceptisch over het numerieke gedeelte "Is niet handig en slecht leesbaar". Hil geeft aan dat het toetsenbord"wel wiebelig" is.

  Je kunt alle productbeoordelingen rustig teruglezen op de productpagina.

  5. Goldtouch Go!2

  De gesplitste Go!2 is een topper die al een aantal jaar mee gaat, maar niet aan populariteit heeft ingeleverd. Het compacte bord van Goldtouch heeft een unieke feature; je kunt hem namelijk dubbel vouwen. Het maakt hem de ideale partner om overal heerlijk mee te werken. Omdat het toetsenbord naar binnen dubbelvouwt hoef je ook niet bang te zijn dat de toetsen kunnen beschadigen, want die zijn zo mooi afgeschermd.

  Goldtouch Go!2

  Grootste voordelen Goldtouch Go!2

  •  Gesplitst compact ontwerp
  •  Vast te zetten in verticale hoek
  •  Platte toetsen met schaarmechanisme
  •  Opklapbaar en daarmee makkelijk mee te nemen
  •  Goed voor schouder en polsen

  Gewenningstijd

   

  2 - 5 dagen

  Lichamelijke voordelen

  Polsen en schouder. Het fijne aan dit bord is dat hij niet alleen gesplitst is, hij kan ook nog vast worden gezet in een bepaalde hoek. Je kunt de 2 delen dus in een verticale hoek tegenover elkaar zetten, in een soort tentvorm. Net zoals we bij onze verticale muizen zeggen, is ook dit prettig voor een neutrale houding en ontspanning van de polsen.

  Een greep uit de verschillende standen van de Goldtouch Go!2

  Ook je schouder heeft het prettig met de compacte Goldtouch. Zowel het ontbrekende numeriek en het verplaatsen van de rij met onder andere ‘Home’ en ‘Page Up’ naar links geeft je veel ruimte aan de rechterzijde voor je muis.

  Mijn bescheiden mening

  De Go!2 heeft zijn plekje in dit rijtje meer dan verdiend. Als je kijkt naar het ergonomische aspect, dan doet hij veel dingen erg goed. Hij is kantelbaar, gesplitst, plat, opgebouwd uit goede materialen en stelt niet teleur. Houd er wel rekening mee dat je een aardig potje blind moet kunnen typen om succesvol gebruik te kunnen maken van zijn verticale stand. Zo’n hoek zorgt er namelijk voor dat je de letters nauwelijks tot niet meer kunt lezen. Voor een blinde typer geen probleem, maar als je dat niet onder de knie hebt wordt het een lastig verhaal.

  Het toetsenbord is zowel Mac als Windows compatibel. Je kunt hem aan de achterzijde met een schuifje op het juiste besturingssysteem zetten en de cruciale toetsen hebben dubbele bedrukking, bijvoorbeeld Alt/Command. Mocht je het je nog afvragen; dit is echt een volwaardig toetsenbord, geen mini toetsenbord met kleinere toetsen.

  Zet je toetsenbord niet gelijk in een heftige tent, maar bouw hem geleidelijk op

  Dit vinden jullie

  Het is altijd mooi om te zien als professionals producten adviseren. Zo verwees de fysio van Felice haar naar de Go!2, nadat ze ‘RSI klachten in mijn handen/polsen (door thuis werken)’ kreeg.

  Karlijn is positief en kritisch. Ze zegt ‘Het toetsenbord is erg fijn en in verschillende houdingen te zetten’, maar vindt de shift knop rechts ‘heel klein’. Voor een knop zoals die rechter shift is inderdaad een compromis gesloten om het toetsenbord compact te houden, Marian was er direct vertrouwd mee en vindt hem ‘praktisch om mee te nemen!’. Bregje is het ermee eens, want ‘het toetsenbord is erg handig in gebruik omdat het ingeklapt kan worden. Het neemt daardoor ook weinig ruimte in beslag in een tas en is makkelijk mee te nemen en overal te gebruiken’.

  Dat niet iedereen even snel kan wennen aan het toetsenbord is niet erg, als je jezelf maar de tijd gunt. Dat deed Anton, die heel eerlijk zegt ‘Het is wel erg wennen aan de gesplitste stand, maar voelt wel natuurlijk aan m.b.t. de stand van de polsen’.

  Je kunt alle productbeoordelingen rustig teruglezen op de productpagina.

  Een overzicht: de lichamelijke impact van onze top 5

  We hebben een handig overzicht voor je gemaakt van onze top 5 toetsenborden, zodat je in 1 oogopslag kunt zien waar ze sterk in zijn. Hier zit deels een onderliggende vergelijking in, dus het aantal steren kunnen hier afwijken van wat je op de productpagina ziet. Met dit overzicht kun jij waarschijnlijk een stuk makkelijker een keuze maken.

   HandPolsSchouder
  Keychron K3 Pro
  Mistel MD770 RGB
  Keychron K2 Pro
  R-Go Ergo Compact
  Goldtouch Go!2

  Onze nummer 1

  Benieuwd naar onze persoonlijke favoriet uit dit lijstje? Hieronder kun je ons persoonlijke favorietje vinden en lichten we ook kort toe waarom.

  De favoriet van Jesse

  X-Bows

  Al vanaf dat het toetsenbord werd ontwikkeld heb ik gewerkt met het prototype van dit toetsenbord. Het was even wennen, want de toetsen staan in een ortholineaire lay-out oftewel in rechte rijen in plaats van het gewoonlijke baksteenmotiefje. Maar na eraan gewend te zijn wil ik niets anders meer, ik typ sneller dan voorheen, m’n vingers worden minder belast en hij ziet er ook nog gaaf uit. Wat wil je nog meer?

  De favoriet van Tim

  Mistel MD770 RGB Brown switch

  Sinds ik met mechanische toetsenborden werk, wil ik eigenlijk niet anders meer. Ik type gedurende de dag erg veel en dat doet mijn MD770 RGB heerlijk comfortabel. Dat het toetsenbord wat hoger is neem ik voor lief, ik laat mijn onderarmen lichtjes zweven boven het bureau en maak daardoor geen gek knikje met mijn polsen. Ik kom ieder jaar met redelijk wat nieuwe borden in aanraking om te testen/schrijven, maar mijn MD770 vindt altijd zijn weg terug naar mijn bureau.

  De favoriet van Mark

  Mistel MD770 RGB Red Silent switch

  Ik heb meerdere toetsenborden onder mijn vingers gehad. Eerst een simpel compact plat toetsenbord. Hierbij kreeg ik wat last van mijn linker pols. Hierdoor ben ik overgestapt naar een Goldtouch V2. Dit gaf mijn polsen een stuk meer ontspanning en ook de membraan toetsen voelden comfortabeler aan. Na wat proberen met de helling gaf een kleine verhoging in het midden van het toetsenbord het meeste typecomfort.

  Toen diende het merk Keychron zich aan en wel het K2 model met bruine switch. Qua typecomfort duidelijk weer een verbetering t.o.v. de membraantoetsen van de Goldtouch V2. Toch kreeg ik vrij snel weer klachten in de pols. Daarnaast vond ik het geluid dat de toetsen produceerden wat minder prettig. Door de klachten in de pols ben ik uiteindelijk overgestapt naar de Mistel MD770 RGB met Silent Red switches. Alles klopt voor mij. Je kunt hem gesplitst gebruiken, daarnaast is de aanslag licht en produceert een toetsaanslag een minimaal geluid. Een winnaar wat mij betreft.

  De favoriet van Chiara

  Keychron K8 aluminium RGB met rode switch

  De Keychron K8 gebruik ik inmiddels een aantal maanden dagelijks intensief. Het is mijn eerste mechanische toetsenbord en moest er eerst heel erg aan wennen. Ik drukte steeds de verkeerde of meerdere toetsen tegelijk in. Inmiddels wil ik niet anders meer en vind ik de toetsen van mijn eigen MacBook thuis bijna irritant, omdat ik niet de feedback krijg die een ergonomisch toetsenbord geeft. Op de K8 kan ik zonder enkel probleem de hele dag wegtypen. Ja, ik heb een polssteun nodig omdat het toetsenbord anders te hoog is om comfortabel aan te kunnen werken. Maar met polssteun ervoor is het een genot om mee te werken. De feedback van de toetsen zijn heerlijk, het bordje beschikt over een hele rits sneltoetsen, en de achtergrondverlichting van de toetsen geeft mijn bureau direct een gezellig uiterlijk. Wellicht zou de K2 het van de K8 winnen - omdat deze wat compacter is en verder hetzelfde - maar omdat ik hier nooit op gewerkt heb vind ik niet dat ik die keuze mag maken. De Keychron K8 is mijn favoriet.

  Reacties
  Hoi Patrick,

  Dat is een mooie oplossing! ^Tim
  Tim van Ergowerken - 12 Jun 2023 - 14:34
  Zelf maak ik gebruik van een MD600 van Mistel en ik heb de linker spatiebalk-helft als Fn toets ingesteld. Zo kan ik met de linkerduim de Fn (spatiebalk) toets indrukken en met de rechterhand de pijltjes onder J, K, L en I bedienen. Heb je ook geen MD700 nodig ;)
  Patrick de Bie - 12 Jun 2023 - 14:27
  Laat een reactie achter