Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    Waarom je een migraine bril moet overwegen - specialist aan het woord

    Inhoudsopgave

    Migraine op je werkplek
    Het begint met licht
    Verschil Fotofobie en Licht Frequentie Overgevoeligheid
    Medische filters
    Filterglazen werken beter
    Het juiste glas tegen fotofobie en migraine

    Martin heemskerk, optisch specialist

    Specialist aan het woord - Martin Heemskerk

    In het licht van een serieus onderwerp als migraine laat Ergowerken graag een specialist aan het woord. Martin Heemskerk, optisch specialist met 15 jaar werkervaring en oprichter van B2B Eye Care is daar de uitgelezen persoon voor.

    Migraine op de werkplek

    Veel mensen met migraine of ernstige hoofdpijn hebben vaak last van een externe overprikkeling. Dan kan stress, slaap te kort, te veel geluid en ga zo maar door. Uiteindelijk ontstaat het probleem in de overprikkeling van de organen en hersens. Veel mensen blijken dus ook last te hebben van fotofobie, ook wel lichtschuwheid geheten. Simpel gezegd betekent dit dat ze overgevoelig zijn voor licht. De gevoeligheid hiervoor kan enorm uiteen lopen.

    Waar de één ongemak ervaart bij zeer fel licht zoals tl-lampen, monitoren van computers en zonlicht, kan de ander geen enkele vorm van licht verdragen.

    Zoals bij migraine komt lichtschuwheid dus in vele vormen voor. Op de werkplek heb je vaak te maken met felle lichtbronnen zoals monitoren en tl-lampen, ook nog voor een langere periode. De vraag die ik nu voor je wil beantwoorden: kan een migraine bril effectief worden ingezet tegen fotofobie?

    Het begint met licht

    Licht kun je het beste omschrijven als een voor het oog waarneembare vorm van elektromagnetische straling. Een deel ervan is overigens niet zichtbaar, dit ken je als:

    Zichtbaar en onzichtbaar licht
    • Gammastralen
    • Röntgenstralen
    • Ultraviolet licht (UV-C, UV-B en UV-A)
    • Infrarood
    • Microgolven
    • Radiogolven
    • Zichtbaar licht (400 nm tot 700 nm)
    UV licht is niet goed voor je ogen, dit wordt door de meeste zonnebrillen en gewone brillen dan ook standaard gefilterd.

    We gaan ervan uit dat UV gevoeligheid bij iedereen stop rond de 400 nm. Helaas zijn we niet allemaal hetzelfde gemaakt en kan dit helaas ook ontstaan door trauma aan het oog of hoofd. Hierdoor heeft de een dus meer last van het zichtbare licht als de ander. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten. Een aantal grote bekende zijn;

    • Branderige / tranende ogen
    • Nek en voorhoofdspanning vanwege het knijpen van de ogen
    • Verstoorde nachtrust vanwege melatonine aanmaak verstoring
    • Hoofdpijn vanwege fotofobie
    • Hoofdpijn vanwege licht frequentie overgevoeligheid

    Wat is het verschil tussen fotofobie en licht frequentie overgevoeligheid (LFO)?

    Fotofobie heeft te maken met de hoeveelheid licht.

    Effect van gepolariseerde glazen

    Denk hierbij aan een zonnebril. Een standaard zonnebril houd 85% van het licht tegen. Hierdoor worden alle frequenties tussen 400nm en 700nm met 85% afgezwakt en blijft er nog maar 15 % van het zichtbare licht over.

    Lichtfrequentie overgevoeligheid heeft te maken met specifieke licht frequenties. Bij een lichtfrequentie Overgevoeligheid nemen wij een bepaalde frequentie van het zichtbare lichtspectrum weg, of gedeeltelijk geabsorbeerd. Hiervoor word niet een doorsnee zonnebril glas gebruikt. Voor deze specifieke filtering gebruiken wij filter glazen. Filter glazen komen in veel verschillend frequenties en absorpties. Het is maar net wat de persoon nodig heeft.

    Werking van filterglazen op lichtfrequenties

    Medische filters

    Er liggen tal van oorzaken bij lichtgevoeligheid. Een aantal bekende zijn:

    • Beschadiging aan het netvlies
    • Verdikking van glasvocht in je oog
    • Oogaandoeningen zoals Glaucoom
    • Of gewoon gevoelig voor te veel licht

    Het gevolg voor jouw oog is dat er een verstoring kan plaatsvinden die gekke dingen doet met licht. Licht wordt niet meer juist verwerkt binnen het oog, waardoor het kan opbreken. De kleuren indigo en violet met name veroorzaken hierdoor irritatie, wat doorwerkt in de zenuwen en hersenen.

    Afgebogen licht via een prisma

    De meeste zonnebrillen werken hier aardig tegen, waardoor je iemand met fotofobie en migraine er vaak naar ziet grijpen.

    Aardig dus, maar niet volledig. Zonnebrillen blijken het licht namelijk alleen af te zwakken en niet te filteren. Een zonnebril is dus niet de beste keuze, aangezien je het licht dat irritatie veroorzaakt daadwerkelijk weg wil filteren voordat het in aanraking komt met het oog. Daarnaast is een zonnebril voor veel situaties te donker.

    Filterglazen werken beter

    Brillen met filterglazen blijken een stuk beter te werken omdat ze bepaalde kleuren uit het kleurspectrum volledig wegfilteren. Deze medische filters worden onder andere toegepast op mensen met Blefarospasme (ooglid samentrekking).

    Er zijn ook filterglazen die geweldig goed werken, maar niet de term ‘medisch’ dragen. Dit zijn bijvoorbeeld de FL-41 glazen, ook wel comfort glazen genoemd. Piloten en chauffeurs gebruikten in de jaren 70 al comfort glazen met geel glas bij nachtwerk. Het contrast verhogende effect stelde ze in staat beter te zien in het donker.

    In de jaren die volgden werd er steeds vaker met computers gewerkt. Het blauwe licht dat voornamelijk uit de monitoren kwam bleek veel irritatie te veroorzaken. De brillen die daar later voor werden ontwikkeld filterden het blauwe licht weg.

    Het juiste glas tegen fotofobie en migraine

    Licht dat de hoogste overgevoeligheid veroorzaakt, ligt tussen blauw/groen en groen/geel in. Een glas dat deze kleuren het beste filtert is het FL-41 glas.

    Rood en ook geel blijven grotendeels behouden, waardoor je contrast goed blijft. Het glas is makkelijk te verkrijgen, komt in standaard brillen maar is ook in jouw eigen montuur te plaatsen (op sterkte).

    Werking FL-41 filter op lichtfrequenties
    Ik zeg altijd dat een migrainebril met FL 41 glas een hulpmiddel blijft. Verwacht dus niet dat je direct van je klachten af bent of ze 100% ziet verdwijnen. Het is wel de bedoeling dat je in positieve mate verschil merkt, dus heb je fotofobie of migraine? Dan raad ik absoluut een migraine bril aan.
    Wees de eerste om te reageren...
    Laat een reactie achter