De muisarm: informatie en tips

 • Geplaatst op
 • Door Tim
 • 2
De muisarm: informatie en tips

De muisarm; een veelgehoorde klacht in de werksfeer. Hij zorgt voor pijnlijke blessures en draagt niet bepaald positief bij aan het werkverzuim. Lees in 5 minuten wat een muisarm is, hoe je hem oploopt en wat je ertegen kunt doen.

De Muisarm: een vervelende blessure

Één van de specifiekere RSI klachten

Wat is een muisarm

Wat is er anders aan dan RSI
De muisarm is een specifiekere klacht in het ruime begrip dat RSI heet. Je kunt daar overigens meer over lezen in de RSI post die we eerder schreven. De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis.

De meest gehoorde klachten bij een muisarm zijn stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en vermindere coördinatie. Deze klachten kunnen zich in een aantal fasen ontwikkelen, van een onschuldige spierpijn tot het niet meer kunnen vasthouden van een pen. Een muisarm is dan ook een serieus te nemen aandoening.


Fase 1 - Je ervaart een licht irriterende pijn opkomen. Een stijve spier, vermoeidheid? Je kunt er nog weinig over zeggen. Morgen zal het wel over gaan. Vaak gebeurt dit ook. Het kan echter ook de verkeerde kant op gaan. Fase 2 dient zich aan.


Fase 2 - De pijn is al enkele dagen aanwezig en lijkt niet weg te gaan. Het wordt zelfs erger, beetje bij beetje. Je krijgt nu ook zwellingen, de coördinatie in de spieren verloopt niet meer soepel en je voelt je enigzins beperkt. Zowel op het werk als thuis.


Fase 3 - Hier treedt verzuim op. Je kunt door de pijn niet meer functioneren. Simpele dingen als iets opschrijven of een beker koffie optillen gaan zelfs niet meer. De klachten hebben je in hun greep, en herstel afwachten is niet meer voldoende.


Oorzaak van de klachten
De oorzaak van een muisarm ligt fysiek gezien aan 2 factoren; statische belasting en dynamische belasting. Deze vormen van belasting hebben allebei hun weerslag op het lichaam.
Statische belasting is een constante houding waardoor de spieren langdurig onder spanning staan. Het lang vasthouden van de muis is bijvoorbeeld een vorm van statische belasting en een belangrijke oorzaak voor klachten.
Dynamische belasting is een herhaaldelijke, vaak simpele beweging. Denk daarbij aan het optillen van de muis, of het constant klikken op de knoppen. Ook bij deze belasting staat er veel druk op de spieren, wat tot klachten leidt.
Zoals je in onze post over RSI al hebt gelezen liggen er aan de oorzaak van klachten vaak nog meer factoren ten grondslag. Natuurlijk spelen deze ook parten bij de muisarm.

5 preventietips

5 tips om een muisarm te voorkomen
Met de juiste maatregelen kun je een muisarm voorkomen. Natuurlijk blijf je altijd kans houden op RSI gerelateerde klachten, maar met een goede aanpak zijn klachten lang uit te stellen. Ik heb hier 5 tips voor je waarmee je zeker ver gaat komen:


 1. Wissel werkzaamheden af - Werk niet 2-3 uur achter elkaar met de muis. Natuurlijk is dat lastig, zeker als je afhankelijk bent van de muis voor je werk. Denk aan webdesigners, callcenter medewerkers en administratieve medewerkers. Probeer toch werkzaamheden te vinden waar geen muis voor is, en deel die op. Zo kun je elke dag even switchen en werk je toch afwisselend.
 2. Neem regelmatig een kleine pauze - Begrijp me niet verkeerd. Ik vraag niet van je om elke 2 uur een kwartier uit het raam te kijken. Je kunt de pauzes juist nuttig gebruiken. Loop naar een collega om iets te bespreken inplaats van een e-mail te sturen, haal wat drinken of bezoek het toilet. Zo haal je het maximale uit je mini-breaks.
 3. Laat de muis vaker staan - Veel functies van de muis zijn ook met je toetsenbord uit te voeren. Hier kun je 2 handen bij gebruiken, waardoor je de druk van 1 hand af haalt. Navigeren door menu's, knippen en plakken van stukken tekst, het volume aanpassen van je speakers, het is allemaal mogelijk. Er zijn overzichtelijke websites met sneltoetsen voor Windows en voor Mac.
 4. Maak een hoge werkdruk bespreekbaar - Een lastige in de lijst, ik weet het. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je niet met je leidinggevende/baas moet gaan praten over werkzaamheden die je niet meer kan hebben. Je wilt natuurlijk wel je baan behouden. Bedenk je echter eens wat voor nare gevolgen ziekteverzuim met zich meebrengt. Jij langdurig thuis, je baas langdurig zonder zijn vaste werknemer. Zaak dus om tijdig aan te geven dat je het niet lang meer gaat trekken.
 5. Kies de juiste muis - Een ergonomische muis houdt rekening met de natuurlijke stand van je arm en geeft bij langdurig werken aanzienlijk meer ondersteuning en comfort. Een ergonomische muis hoeft helemaal niet zo duur te zijn, en is zowel preventief als bij klachten een goede investering. Je kunt hier een grote selectie muizen vinden.

3 behandeltips

3 tips waarmee je muisarm gerelateerde klachten kunt verhelpen
Als de klachten eenmaal aanwezig zijn is het belangrijk om snel te handelen. Nonchalant met de klachten omspringen kan de weg van herstel wel eens heel-heel-heeeeel lang maken. Ik heb 3 behandeltips uitgekozen waardoor je sneller van je klachten af moet kunnen komen.


 1. Neem rust - Zie een muisarm net als elke andere blessure. De makkelijkste vergelijking is te maken met een sportblessure. Wat doe je bij een gescheurd spiertje? Juist, dan neem je rust. Dan ga je wat vaker op je kont zitten en probeer je juist niet te doen wat de klacht veroorzaakte. Dit doe je ook bij een muisarm. Heb je te veel met je muis gewerkt? Het sommetje is snel gemaakt.
 2. Laat je helpen door een specialist - Een muisarm kan dusdanig veel klachten opleveren dat je niet meer weet welke aanpassingen aan je leef- en werkstijl je nog kunnen helpen. Een specialist weet dat waarschijnlijk wel. Hij kan je helpen om sneller weer klachtenvrij te opereren. Een specialist kan een fysiotherapeut zijn of een ergonoom.
 3. Gebruik ergonomische hulpmiddelen - Er zijn tal van hulpmiddelen die jou kunnen helpen van je klachten af te komen. Een ergonomische muis, een polssteun, een armsteun, een bureaustoel, het zijn allemaal producten die (mits je de juiste tot je beschikking hebt) je kunt gebruiken om je klachten te verminderen.

Lees hier hoe een photoshopper initiatief toonde en zichzelf klachtenvrij heeft weten te krijgen.

Een goede werkplek

Weet wie er verantwoordelijk is voor een goede werkplek
Bij wie ligt nu eigenlijk de verantwoordelijkheid voor een goede werkplek en het voorkomen/verminderen van klachten? Mocht je het niet weten; dat is de werkgever. Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat de gezondheid van zijn werknemers niet negatief beïnvloed wordt door het werk. Ook is hij mede verantwoordelijk om opgelopen klachten te helpen verminderen. Een werknemer heeft dus recht op een ergonomische werkplek die hem onthoudt van klachten.

Reacties

 1. Chris B. Chris B.

  Even de polsen en vingers bewegen. Af en toe de pols intapen kan geen kwaad om de slaaphouding in de gaten te houden. Die is toch al in de war en lig je niet normaal op je rechter pols. Squaten og boksen en dan ben ik zelf mijn war hand flink kwijt..goed naar aapjes kijken hoe die hun polsen leggen en niet daarvan afwijken..Tja! https://www.youtube.com/watch?v=3PXa7KWHiX8

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Benodigde velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »