Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    RSI op de werkvloer

    Werken met RSI


    Wat is RSI

    Wat wordt er bedoeld met RSI?
    RSI is niet zoals veel mensen denken een specifieke klacht. Het is een verzamelnaam voor allerlei klachten aan het lichaam. Deze klachten treden op door chronische overbelasting, waarbij herhaaldelijk dezelfde bewegingen worden gemaakt. Vaak komen de klachten voor in de:

    - Rug
    - Schouders
    - Nek
    - Armen
    - Ellebogen
    - Polsen 
    - Handen
    - Vingers


    RSI is een afkorting van de Engelse benaming 'Repetitive Strain Injury', wat zoveel betekent als 'klachten door herhaaldelijke spanning'. Veel artsen gebruiken ook wel de term CANS, 'Complaints of Arm, Neck or Shoulder'. In Nederland zul je vaker KANS tegenkomen, 'Klachten aan Arm, Nek of Schouder'. RSI, CANS en KANS verwijzen in ieder geval naar hetzelfde klachtenpatroon.

    Veelgehoorde RSI klachten zijn de tennisarm/muisarm en het Carpale Tunnel Syndroom (CTS). Hieronder kun je de 7 feiten en cijfers vinden over RSI: 

    • Zo'n 3,2 miljoen werkende mensen hebben te maken met RSI klachten (TNO)
    • RSI kost de maatschappij zo'n 2 miljard euro per jaar (TNO)
    • 15% van de verzuimdagen komt voort uit RSI klachten (NCvB)
    • 50% van de meldingen bij het Nederlandse Centrum voor Beroepsziekten heeft betrekking op RSI
    • 46% van de beroepsbevolking werkt regelmatig met een beeldscherm
    • De meeste klachten komen voor bij mensen die niet met een beeldscherm werken en mensen die 8 uur of meer met een beeldscherm werken (TNO)
    • Naast de beroepsgroep lopen ook scholieren en studenten risico op RSI klachten

     

    Werken met RSI

    Hoe heeft RSI invloed op jouw werkzaamheden?
    RSI heeft absoluut zijn weerslag op het werk. Tintelingen, pijn, stijfheid en krachtsverlies zijn nu niet bepaald de aanjagers om eens lekker de dag door te komen. Als je je niet snel naar je klachten aanpast is het ook nog eens goed mogelijk dat er klachten in andere delen van je lichaam op gaan treden.


    Er zijn verschillende oorzaken van RSI klachten, net zoals er meerdere manieren zijn om er vanaf te komen. Wat de magische woorden zijn met betrekking tot RSI? Preventie, preventie, preventie, preventie. Probeer RSI te allen tijde te voorkomen, want als de klachten zich eenmaal genesteld hebben is het moeilijk er snel vanaf te komen. Belangrijk dus om te weten wat je kunt doen ter preventie. Lees bijvoorbeeld onzetips.
     

    Oorzaken RSI

    Wat zijn de 3 grootste oorzaken van RSI?
    Er zijn een groot aantal factoren van invloed op het krijgen van RSI gerelateerde klachten. Dit heeft echt niet alleen met je werk te maken. DeRSI verenigingdefinieert 3 belangrijke factoren:

    1. Persoonsgebonden factoren
    Je hebt meer invloed op het krijgen van RSI dan je misschien denkt. Zo spelen er een aantal persoonlijke zaken mee die klachten kunnen veroorzaken. Denk daarbij aan je motivatie, lichaamsbouw en eisen die je stelt aan je werkzaamheden.


    2. Omgevingsgebonden factoren
    In een verkeerde omgeving kun je veel kwetsbaarder zijn voor klachten. Denk daarbij aan omgang met collega's, sociale contacten, hoge werkdruk en de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je werkt.


    3. Activiteitsgebonden factoren
    Een hoge belasting is een belangrijke oorzaak van RSI. Zware activiteiten of het gebruiken van de verkeerde tools voor je werk kunnen klachten veroorzaken. Hieronder vallen ongemakkelijke houdingen, kracht intensieve werkzaamheden en de bekende herhaaldelijke bewegingen en statische houdingen.

    Doe er wat aan

    3 manieren om van RSI klachten af te komen
    je kunt RSI op meerdere manieren te lijf gaan. De meest effectieve aanpak hangt af van de persoon, de staat van de klacht en de omgeving waarin de klacht is ontstaan. De volgende 3 methodes hebben de meeste kans van slagen:

    1. Neem het heft in eigen handen
    Het is in principe net zo makkelijk als het klinkt. Luister naar je eigen lichaam en let op de activiteiten die jou de klachten geven. Probeer verkeerde gewoontes af te leren en pak een aantal zaken op die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld:

    - Probeer niet meer dan 2 uur achtereen te zitten
    - Wissel werkzaamheden af
    - Doe regelmatig rek- en strekoefeningen
    - Zorg voor een sterk en gezond lichaam

    Je kunt nog veel informatie vinden over het bestrijden van RSI.

    2. Neem een specialist in de arm
    Een specialist kan je helpen in het vinden van de factoren die voor RSI klachten zorgen. Hij neemt je volledig onder de loep en helpt je pijnpunten te tackelen. Het inhuren van een specialist is geen goedkope investering, maar steekt schril af tegen de enorme kosten die verzuim met zich meebrengen.

    3. Maak gebruik van hulpmiddelen
    Er zijn tal van hulpmiddelen te vinden die je kunnen helpen tegen je klachten. Producten bijvoorbeeld (het zal je niet ontgaan zijn) zoals een ergonomische muis, zit/sta werkplek en laptopstandaard. Ook kun je je laten bijstaan door gratis software programma's die je kunt installeren op je computer, tablet en telefoon. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

    Workrave- Pauzes, tips en oefeningen tijdens hetwerk
    MMH Calculator - Bereken je maximale tilgewicht
    Posture Corrector - Geeft tips over een gezonde houding
     

     

    Wees de eerste om te reageren...
    Laat een reactie achter