5 essentials voor een gezonde kantoorinrichting

 • Geplaatst op
 • Door Tim
 • 0
5 essentials voor een gezonde kantoorinrichting

Inhoudsopgave

Intro 5 essentiële producten
1. Verstelbare bureaustoel
2. Verstelbaar bureau
3. (Verstelbare) beeldschermverhoger
4. Ergonomisch toetsenbord
5. Ergonomische muis
Tim's top 5


We gooien er gelijk nog wat productadvies bij, want een keuze maken is niet altijd even makkelijk.

5 essentiële producten, gekozen vanuit de basis

“Wat heb ik nu ECHT nodig om lekker te kunnen werken?”. Vragen zoals deze krijgen we best vaak. De vraag gaat dan met name om hulpmiddelen. Vreemd is dat ook niet, want hulpmiddelen zoals een muismat of rugsteun zijn zaken die je aanschaft, plaatst, waarna je verwacht dat ze je meer comfort gaan geven.

Ons antwoord op bovenstaande vraag is bijna altijd “Is je basis al op orde?”. Die basis, die hebben we vrij recent al behandeld met een goede houding op kantoor en lekker zitten en staan bij beeldschermwerk.

Vanuit die basis hebben wij 5 essentiële productgroepen geselecteerd. Met deze producten kun je een gezonde werkhouding echt aanpakken en je werkdag fijner doorkomen. We behandelen de 5 producten stapsgewijs op de manier zoals je normaal gesproken ook je werkhouding zou finetunen. We gooien er gelijk nog wat productadvies bij, want een keuze maken is niet altijd even makkelijk.

1. Verstelbare bureaustoel

Hoewel je het liefste veel beweegt gedurende de dag, blijft zitten een belangrijk onderdeel waar je niet aan ontkomt. De hele dag staan is ook niet goed voor je en je kunt helaas niet elke 5 minuten een rondje doen, want er moet toch gewerkt worden.

Je zit nog steeds vrij veel, en dat kun je dus maar beter in een goede stoel doen. Een goede stoel, daar zitten een paar voorwaarden aan die je vrij makkelijk kunt achterhalen. Hoe? Door het stappenplan van een stoel afstellen nog eens na te lopen. Pak de stappen erbij waar de stoel zich moet aan kunnen passen aan jou en je hebt de belangrijkste kenmerken. Ik heb een overzicht voor je gemaakt:

Belangrijkste kenmerken bureaustoel
# Eigenschap stoel Stap
1 Hoogteverstelling Voeten plat op de grond
2 Schuifzitting Tussen knieholte en rand zitting mag een vuist passen
3 Verstelbare rugleuning Stel rugleuning in zodat boven- en onderlichaam een hoek van minimaal 90˚ maken
4 In hoogte verstelbare rugleuning en verstelbare lumbaalsteun Zorg voor voldoende steun in de holling van de onderrug
5 Verstelbare armleggers (diepte en breedte) Zet je armleggers op de juiste hoogte en diepte dat de onderarmen er licht op steunen

Als elke stap voor de afstelling mogelijk is met jouw stoel, dan heb je een goede stoel te pakken. Anders kan het lonen om eens te kijken naar een stoel die wel ruim verstelbaar is.

Advies voor een bureaustoel

Een stoel kiezen kan nog best een klusje zijn, want (deja vu) “welke is nu goed?” hIeronder heb ik een overzicht met eigenschappen opgesteld van onze beste stoelen, zodat jij met dit overzicht wat makkelijker kunt kiezen.

Kies jouw ideale bureaustoel
  Ergohuman Classic Score 2300 Score 5100 Score At Work Score 5000
 
Eigenschap          
Budget                       
Hoogteverstelling          
Schuifzitting          
Kantelbare rugleuning          
Synchromechaniek - Rug en zitting kantelen gelijk aan elkaar          
In hoogte verstelbare rug          
Verstelbare lumbaalsteun          
Armleggers          
Verstelbaarheid armleggers Hoogte / Hoek / Diepte Hoogte / Breedte Hoogte / Breedte / Hoek Hoogte / Breedte / Hoek / Diepte Hoogte / Breedte
Type bekleding Mesh Trevira / Kunstleer / Wol Wol Trevira Trevira / Wol
Maat stoel (S/M/L/XL) Large Small / Medium Small / Medium / Large Small / Medium / Large Large / Extra large

  = standaard op stoel
  = Optioneel tegen meerprijs
  = Niet mogelijk

Onze favoriet vraag je? Dat zou de At Work moeten zijn, aangezien die stoel ruim verstelbaar is, met zijn opties zowel voor grote als kleine personen geschikt is en dankzij zijn uitwisselbare onderdelen is hij ook nog eens erg duurzaam.

2. Verstelbaar bureau

De meeste bureau’s zijn gelukkig verstelbaar. Is je bureau dat niet? Dan mag je het geen bureau noemen en moet je hem als de donder in de kantine zetten.

Niet alleen een plankje om spullen op te zetten

Het bureau, voor velen nog steeds puur een houten plaat waar je aan zit tijdens je werk. Het valt ons regelmatig nog op dat mensen niet 1-2-3 weten dat niet alleen hun stoel, maar ook hun bureau juist moet worden afgesteld om lekker te kunnen werken. Die afstelling komt simpelweg neer op de juiste hoogte, net iets onder de armleggers bij het zitten en net onder de ellebogen bij het staan.

Oude bureau’s kun je vaak met een schroefmechanisme of een uittrekbare dop hoger en lager zetten, maar er zijn ook al bureau’s met slingers.

Onze favoriet is natuurlijk het elektrische zit-sta bureau. Dit bureau leent zich niet alleen voor afwisselend staand en zittend werk, maar ook flexplekken hebben er baat bij. Je gaat zitten, stelt je stoel af en zet razendsnel het bureau op de voor jou ideale zit- of stahoogte.

Waarom jij een zit-sta bureau wil

Je wil misschien nog helemaal geen zit-sta bureau, maar denk je na onderstaande lijst met pluspunten wel gewoon “hmmmmmm, nououououou... ik zal er over nadenken”.

 1. Je bureau is makkelijker te verstellen
 2. Je kunt zitten afwisselen met staan
 3. Ideaal voor flexplekken
 4. Studies tonen een aantal gezondheidsverbeteringen aan, zoals minder lage rugklachten en een verhoogde levensverwachting
 5. Het geeft een professionele uitstraling
 6. (Voor bedrijven) Medewerkers zien duidelijk een investering in hun gezondheid

Advies voor een zit-sta bureau

Er zijn geen hele spannende zaken om rekening mee te houden wanneer je een elektrisch zit-sta bureau kiest. Wat je ook kiest, met onze bureau’s zit je goed. De verstelbaarheid is altijd ruim voldoende, de maximale belasting is hoog, de kwaliteit net zo (minimaal 2 jaar tot wel 5 jaar garantie) en wij komen het voor je monteren met een korte uitleg van de werking ervan.

Het gaat bij het kiezen met name om wat praktische zaken. Denk aan de afmetingen van het blad en de kleur daarvan, de kleur van het onderstel, een hoekbureau of rechthoekig bureau, een duo werkplek voor 2 werknemers en zelfs het mee laten wegen van esthetiek.

Advies voor wanneer een zit-sta bureau niet kan

Er zijn situaties denkbaar waarbij het niet mogelijk is om een zit-sta bureau te nemen. Bijvoorbeeld bij werkplekken waar een interieurontwerper een 6 meter lang werkblad plaatst omwille van de uitstraling van een kantoor. Wel mooi, niet zo praktisch. Je zit dan al snel met zo’n 8 man te werken aan een tafel die voor niemand verstelbaar is.

Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor, de zogenaamde zit-sta werkstations. Deze stations plaats of klem je op het bureaublad, waardoor iedereen toch een werkplek creëert die verstelbaar is. De stations bieden plek aan je monitor, toetsenbord, muis en soms zelfs een vaste telefoon.

3. (Verstelbare) beeldschermverhoger

Je hebt net al die moeite gedaan met je stoel en bureau om lekker te zitten en staan, kom je er achter dat je beeldscherm op navelhoogte staat. Daar gaat die ontspannen houding. Want met een te laag scherm kantel je onopgemerkt maar gedwongen je hoofd naar voren en zet je erg veel spanning op je nekspieren. Wat jij nodig hebt is een scherm op ooghoogte.

De lucht in met dat ding

Als je niet blind typt mag de bovenste rand van je monitor op ooghoogte staan, als je wel blind typt kun je het midden van het scherm op ooghoogte plaatsen. Dat eerste is heel soms nog wel eens te doen als de standaard voet van je monitor een goede hoogteverstelling heeft. Maar vaak bieden ook die niet voldoende verstelbaarheid, zeker niet wanneer je blind typt.

Er zijn 2 oplossingen om je monitor de hoogte in te brengen. Optie 1 is een monitorstandaard. De werking ervan is in de basis net zo simpel als naam doet vermoeden: je zet je monitor erop en wint daardoor hoogte. Optie 2 is de monitor arm, een arm waar je je monitor aan bevestigt. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Ik heb de grootste voordelen van beide producten hieronder opgesomd:

Monitorstandaard

Monitorstandaard voor de monitor met opbergruimte
 •  Prijstechnisch interessant
 •  Snel te plaatsen
 •  Ideaal voor 1 monitor
 •  Geschikt voor een vaste werkplek

Monitor arm

Monitor arm van Dataflex om de monitor op de juiste hoogte te brengen
 •  Zeer flexibel in te zetten
 •  Geschikt voor flex werkplekken
 •  Draagt bij aan een opgeruimd bureau
 •  Professionele uitstraling

Advies voor een monitorverhoger

Het advies dat we geven voor het type monitorverhoger kan min of meer afgeleid worden van de pluspunten die hierboven gegeven zijn en de waarde die jij hecht aan die pluspunten. Met behulp van onderstaande tabel is het maken van een keuze tussen de monitorstandaard en de monitor arm al wat makkelijker.

  monitorstandaard monitor arm
Hoeveel monitoren wil je plaatsen? Max. 1 1 of meer
Hoeveel hoogte moet er gewonnen worden? 0 - 15 cm 0 - 55 cm
Moet de hoogte variabel zijn, bijvoorbeeld bij flexplekken? Nee Ja
Hoeveel ruimte is er op het bureau? Veel Weinig
Wat is het budget? Laag Laag-Hoog
Hoeveel werk wil je steken in het verhogen van je monitor? (montage) 0 - 10 min 15 - 30 min

4. Ergonomisch toetsenbord

We zijn er hoor. De eerste van 2 producten die jij stiekem als eerst op het oog had. Dat is niet vreemd, want dat doen de meeste. Zoals ik in het begin al aangaf beginnen veel mensen niet bij de basis, maar gaan gelijk op zoek naar hulpmiddelen die ze kennen. Het ergonomische toetsenbord is er 1 van, na de ergonomische muis trouwens ook de meest bekende.

Verschillende borden

Het verschil in ergonomische toetsenborden is groot. Het woord ‘ergonomisch’ wordt aan een bord gehangen omdat hij in vergelijking met een standaard bord een eigenschap bezit waardoor jij fijner kan werken of een bepaalde klacht tegen kan gaan. Wij maken onderscheid op basis van verschillende eigenschappen en hun voordelen. Ook hiervoor heb ik een handig tabelletje gemaakt.

  Hand Pols Schouder
Compact           
Gesplitst             
Mechanisch           
Plat          
Met touchpad            

Zoals je ziet verschilt het per type toetsenbord sterk welke voordelen deze je bieden. Een compact toetsenbord zorgt ervoor dat de muis dichter bij je kan staan, waardoor je houding compact blijft en je schouders ontspannen.

Een gesplitst bord ligt beter in lijn met de armen, wat fijn is voor met name de polsen.

De toetsen van een mechanisch bord kenmerken zich door een aanslag te registreren zonder dat de toets compleet ingedrukt hoeft te worden. De vingers hoeven dus minder druk te zetten, wat de ontspanning in de hand ten goede komt.

Wanneer je werkt met een plat toetsenbord hoef je de handen niet zo ver op te tillen om bij de toetsen te komen. Je polsen zullen je daarvoor dankbaar zijn.

Werk je graag echt compact voor maximale ontspanning in de schouders? Kies dan een toetsenbord met touchpad.

Advies voor een ergonomisch toetsenbord

De keuze is groot, maar je bent met bovenstaande tabel misschien al wat wijzer geworden. Om het je nog makkelijker te maken hebben we toetsenborden gecategoriseerd op werkzaamheden.

Kies de categorie die het beste past bij jouw werk en filter vervolgens verder aan de linkerzijde van de pagina.

Hoewel je kunt filteren op een bedrade, draadloze of bluetooth verbinding, adviseren we hier niet direct naar te kijken (tenzij je geen bluetooth ondersteuning hebt op je computer/laptop natuurlijk). Bij het kiezen van een geschikt ergonomisch toetsenbord is het verstandig te kijken naar het comfort en gemak dat hij je geeft. Bij de aansluitingen draadloos en bluetooth is de keuze ook een heel stuk kleiner.

5. Ergonomische muis

Als dit de eerste zin is die je leest, hup terug naar boven! Laat dit niet je eerste station zijn, want dan mis je belangrijke informatie.

We zijn hier aangekomen bij het neusje van de zalm, de kers op de taart, de crème de la crème als het gaat om ergonomische hulpmiddelen. Een ergonomische muis kan, indien je de juiste kiest, een hoop verlichting en gemak bieden. Bij sommige beroepen ben je tot wel 10 uur per dag afhankelijk van dat apparaat op je bureau waarmee je het pijltje op je beeldscherm verplaatst. Waarom zou je dan genoegen nemen met het eerste het beste stuk plastic dat standaard bij je computer wordt geleverd?

Verschillende soorten muizen

In muizen zit zo enorm veel verschil dat je bij de verkeerde keuze weinig verbetering zal merken. Zo werken verschillende muizen tegen andere klachten, zijn ze geschikt of minder geschikt voor specifieke werkzaamheden en moet er altijd gekeken worden of de handmaat bij de muis past. Het is dus verstandig je goed in te lezen of te laten adviseren door ons voordat je er 1 uitkiest.

Het effect van de verschillende soorten muizen is iets makkelijker te begrijpen als je ze een beoordeling geeft. Zie de tabel hieronder voor meer verduidelijking.

  Hand Pols Elleboog Schouder Precisie
Verticale muis                       
Links / rechts muis                       
Trackpad / centrisch                       
Trackball                   
Tekentablet                    

Wanneer wij een muis adviseren stellen wij in de basis 4 simpele vragen:

 1. Wat is je handmaat?
 2. Welke werkzaamheden voer je voornamelijk uit met de muis?
 3. Heb je bepaalde klachten?
 4. Heb je al ervaring met ergonomische muizen?

Op basis van de antwoorden op deze vragen en aanvullende filters op onze website kun je de ruime keuze al een heel stuk uitdunnen. Hieronder heb ik 10 van onze beste/populairste muizen verwerkt in een tabel.

Top 10 muizen ergowerken
  Goed voor Prijs Precisie Uniek kenmerk Minpunt
Evoluent 4 Pols / Onderarm            Meest verticale model Behoeft iets meer knijpen
Delux Wow Grip muis Pols / Onderarm        Hoge prijs / kwaliteit Relatief klein model
Handshoemouse Hand        Ondersteunt complete hand Weinig precisie
Penguin muis Schouder / Pols / Onderarm        Links en rechts te gebruiken Heeft veel ruimte nodig op bureau
Unimouse Hand / Pols / Onderarm            Verstelbare hoek Geen lipje voor pink
Evoluent C Pols / Onderarm            Meest verticale model Behoeft iets meer knijpen
Mousetrapper Flexible Schouder           Mobiel vriendelijk trackpad Hoge prijs
Contour Rollermouse Red Schouder           Veel controle door geribbelde balk Hoge prijs
Delux mini Pols / Onderarm          Mobiele verticale muis Plaatsing duimknoppen niet optimaal
HE mouse Hand / Pols / Onderarm         Allround muis  

Jouw 5 essentials (en die van Tim)

Heb je ze allemaal af kunnen vinken? Hopelijk wel, want dan kun je nu echt goed aan de slag. Hoewel we ons best doen om met goede en duidelijke informatie jou de beste keuze te laten maken, kan het lastig blijven. Chat, bel, mail of kom langs met jouw vragen en ik weet zeker dat we er samen uit komen. Oh mocht je trouwens benieuwd zijn naar mijn (Tim) favoriete 5 waar ik het liefste mee werk, check het volgende dan:

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »