Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    Autorijden en ergonomie

    Ergonomie voor in je auto

    Gewoon lekker zitten

    In de basis is gezond zitten in de auto hetzelfde als gezond zitten achter je bureau of aan de eettafel. Toch zijn er factoren aan het autorijden gebonden die je aan de eettafel normaal gesproken niet tegen zal komen. Dit zijn factoren waar we nog wel eens gemakzuchtig mee om willen springen. Daarom, nog één keertje dan:

    • Denk aan een rechte rug
    • Zorg voor voldoende ondersteuning van de rug, maar beperk je bewegingsvrijheid hierbij niet te veel. Het is dus niet de bedoeling dat je compleet vastgesnoerd zit
    • Stel je spiegels goed af. Je moet makkelijk rond de auto kunnen kijken zonder rare voorwaartse of zijwaartste bewegingen te moeten maken
    • Speel niet de superieure multitasker en zorg dat de afstelling van je stoel, spiegels etc. gedaan zijn vóór je gaat autorijden
     

    Afstellen van de zitting

    Zo, het 'jaja wist ik al' gedeelte hebben we gehad. Het betere afstelwerk kan gaan beginnen. Waar je mee begint is de afstand tussen je stoel en de pedalen bepalen. Dit is een echte gevoelskwestie. Zet ze niet te dicht op elkaar -want dan heb je geen ruimte meer voor je knieën-, maar zet ze ook niet te ver uit elkaar -want dan ben je meer aan het liggen dan aan het zitten-. Zorg dat je makkelijk bij de pedalen kunt en je ook nog je stuur goed kunt vasthouden.

    Als je de juiste zithouding hebt gevonden kun je verder gaan met (indien mogelijk) het afstellen van de zithoogte van je stoel. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met je gezichtsveld voor de auto. De benen dienen bij de juiste zithoogte compleet te leunen op de zitting. Als dat niet het geval is kun je vervelende pijnen krijgen. Tintelende benen als je stoel te hoog staat, onaangename druk op je stuitbeen als je stoel te laag staat.

    Luxe autostoelen
    Beschik je over een luxere autostoel, dan kun je waarschijnlijk de lengte van de zitting aanpassen. Stel hem zo in dat er tussen de rand van de stoel en je knieholtes nog een hand past. Zo knel je niks af en krijg je ook geen slapende benen. Zorg er wel voor dat de zitting niet te kort is, want dan krijgen je benen te weinig steun en raken ze sneller vermoeid.


    De rugleuning afstellen

    Stel de rugleuning zo in dat je comfortabel zit. Voor de meest gezonde houding moet je rugleuning tussen de 95 en 115 graden staan. Dit betekent eigenlijk dat je stoel licht achterover gekanteld staat. De meeste mensen hebben hun stoel al licht  achterover gekanteld omdat dit simpelweg de meest comfortabele houding is. Ga echter niet 'liggend' rijden. Sommige mensen maken er een sport van om zo diep mogelijk weggezakt te zitten. Je hebt met deze houding echter te weinig steun in de rug en je zicht op de weg is verschrikkelijk.

    Na het vinden van de voor jou meest ideale houdig is vervolgens belangrijk dat je rond die houding een beetje varieert. Een dynamische zithouding is erg belangrijk. Je voorkomt er rugklachten mee omdat je niet constant in precies dezelfde houding zit.

    Luxe autostoelen
    Bij de wat luxere autostoelen kun je vaak ook nog de lumbaalsteun afstellen. Dit is de steun die onderin de rug de holle ruimte opvult. Als je deze steun hebt, gebruik hem dan. Bij onvoldoende steun ga je sneller met een bolle rug zitten, wat kan leiden tot vervelende klachten. Bij te veel steun echter komt er onnodig veel druk te staan op de tussenwervelschijven van je onderrug. Probeer de lumbaalsteun zo aan te passen dat de steun ter hoogte van je bekken begint. 


    Het verstellen van de hoofsteun

    Tijdens het autorijden wordt de hoofdsteun eigenlijk niet gebruikt. Deze is vooral enorm belangrijk bij een ongeluk. Het is daarom cruciaal deze wel goed af te stellen. Je kunt hem het beste zo verstellen dat de bovenkant van de steun gelijk staat met de bovenkant van je hoofd. In moderne auto's zit zelfs een actieve hoofdsteun (zie afbeelding). Deze klapt uit en kan een klap beter opvangen en daarmee letsel voorkomen.

    Met deze tips ben je verzekerd van een comfortabele en gezonde zithouding en kun je ergonomisch verantwoord onderweg. Laat je echter niet gek maken dat een goede zithouding betekent dat je uren kunt blijven zitten. Het is nog steeds belangrijk dat je elke uur of twee uur een pauze neemt en even de benen strekt. Het zorgt er ook nog eens voor dat je wat frisse lucht inademt, waardoor je scherper aan het verkeer kunt deelnemen. 

    Wees de eerste om te reageren...
    Laat een reactie achter