Een pijnlijke elleboog is nagenoeg altijd het gevolg van overbelasting. Dat wil zeggen dat de het weefsel in de elleboog meer belast wordt dan dat het kan herstellen. Hieronder geven we een aantal tips om de elleboog te laten herstellen en overbelasting te voorkomen.

Tijdens het typen staan de pezen rondom de elleboog onder spanning. Bij veel typen is het daarom aan te raden om het uur een pauze van 5 minuten in te lassen om overbelasting te voorkomen. Verder is het gebruik van een toetsenbord dat spanningen minimaliseert een goede manier om overbelasting te voorkomen. In dit geval kun je het beste voor een gesplitst toetsenbord kiezen omdat deze ervoor zorgt dat je je onderarm, pols en hand in één lijn kunt houden.

  • Las pauzes in
  • Gebruik een goed toetsenbord
  • Houd onderarm, pols en hand op één lijn
"Geef je elleboog voldoende rust en gebruik ergonomisch verantwoord randapparatuur"

Dit is het meest voor de hand liggend, maar lang niet altijd eenvoudig om daadwerkelijk uit te voeren. Op de werkvloer kun je denken aan het gebruik van een gecentreerde muis, zodat je je elleboog niet steeds naar buiten hoeft te draaien om de muis te hanteren. Trackpads zijn hier het meest geschikt voor. Je kunt ook het muisgebruik beperken door de sneltoetsen op je toetsenbord zoveel mogelijk te gebruiken. Buiten het werk om kun je bijvoorbeeld kiezen voor het beoefenen van een sport waarbij de elleboog niet belast wordt, of het beperken van het beoefenen van een sport zoals tennis of golf.

  • Werk gecentreerd
  • Gebruik sneltoetsen
  • Beoefen een andere sport
"Gebruik een gecentreerde muis en beoefen een sport waarbij de elleboog niet belast wordt"

Blijf niet te lang rondlopen met je klachten. Als de pijn langer dan 8 weken aanhoudt en niet minder wordt is het verstandig je fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan het probleem vaststellen zodat er een effectief herstel programma opgezet kan worden. Denk hierbij aan het doen van oefeningen en het aanpassen van de dagelijkse belasting van de elleboog.

  • Blijf niet rondlopen met klachten
  • Vraag om professioneel advies
"Na 8 weken is de kans groot dat de pijn niet vanzelf weggaat en daarom zul je stappen moeten ondernemen"