Pijn aan de hand kan vele oorzaken hebben. De hand voert dag in, dag uit vele simpele en complexe bewegingen uit. Verder bestaat de hand uit vele structuren van botten, pezen, kapsels, banden, spieren, bloedvaten en zenuwen. Een probleem aan één van deze structuren kan al tot vervelende klachten leiden. Een juiste werkhouding is uitermate belangrijk bij het voorkomen van klachten aan de hand. Hieronder geven we een aantal tips.

De middelste handzenuw loopt van de onderarm, via de pols naar de hand. Bij een verkeerde houding kan deze bekneld raken. Een goede (verticale)muis en een gesplitst toetsenbord kunnen je hier enorm bij helpen. Deze stellen je in staat onderarm, pols en hand in één lijn te houden tijdens het werken. Je hoeft je handen niet te draaien ten opzichte van je polsen om te kunnen typen en je hand blijft in een natuurlijke houding tijdens het muizen.

  • Denk aan je werkhouding
  • Gebruik de juiste randapparatuur
  • Houd onderarm, pols en hand op één lijn
"Zorg voor een werkhouding waarin onderarm, pols en hand in één lijn staan"

Natuurlijk kunnen klachten ook buiten kantoorwerk ontstaan. Denk aan sporten, koken, schilderen of lopendebandwerk. Ook hierbij kan een verkeerde houding pijn in de hand veroorzaken. Laat je armen langs je lichaam hangen en buig je elleboog tot 90°. Nu heb je de “handdruk houding”. In deze houding staan onderarm, pols en hand nog steeds in hun natuurlijke houding. Als duimregel zou je deze houding dus zoveel mogelijk aan kunnen houden. Let er bijvoorbeeld op dat je je hand zoveel mogelijk in één lijn met je pols houdt en je het geheel van elleboog tot hand niet teveel en te vaak naar binnen of buiten draait.

  • Denk aan je lichaamshouding
  • De handdruk houding is de juiste houding
  • Houd onderarm, pols en hand in één lijn
"Ook buiten het kantoor is het belangrijk een goede houding aan te nemen om klachten in de hand te voorkomen"

Blijf niet te lang rondlopen met je klachten. De hand is een complex lichaamsdeel en klachten aan de hand kan vele oorzaken hebben. Je fysiotherapeut kan het probleem doorgaans vaststellen en een effectief herstelprogramma opstellen. Denk hierbij aan het doen van oefeningen en het aanpassen van de dagelijkse belasting.

  • Blijf niet rondlopen met klachten
  • Vraag om professioneel advies
"Je fysiotherapeut kan het probleem precies vaststellen en een effectief herstelprogramma opstellen"