Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    Word je van eten productiever?

    Maakt eten echt zo'n verschil voor je productiviteit?

    Wat denk jij?
    Als er over productiviteit wordt gesproken, gaat het meestal over de werkomgeving, over efficiënte (of inefficiënte) processen en leiderschap. Voeding wordt dan gek genoeg vaak overgeslagen, terwijl de impact ervan veel directer is en vrij groot kan zijn.


    Maar hoe groot is die impact dan? Het WHO (World Health Organization) heeft een antwoord op die vraag:

    "Adequate voeding kan de productiviteit met zo'n ... verhogen"

    Ah, verhogen. Het antwoord is dus ja. Maar hoeveel impact heeft voeding dan op onze productiviteit? Wil je het antwoord weten? Het staat onderaan deze blog. Het zou echter leuker zijn als je met behulp van de informatie die ik je ga geven zelf een percentage schat. Dan hoor ik graag in de comments hoe dicht je erop of hoe ver je er vanaf zat.


    Het effect van eten

    De primaire levensbehoefte
    Eten is een primaire levensbehoefte. Als we niet eten & drinken gaat ons lichaam al heel snel signalen geven. Honger! Dorst! Je wordt langzaam en je gaat je minder lekker voelen. Een boterham erin met een glas water en je bent ineens weer bij de les. We begrijpen dat we zonder voedsel überhaupt niet functioneren. Dat de precieze invulling van ons dagelijkse eetpatroon grote gevolgen heeft is helaas niet bij iedereen bekend.


    Hongerige hersenen


    De juiste voeding
    Bepaalde effecten die voedsel op ons hebben ken je. Zo maakt te veel, te vettig en suikerrijk eten (frituur voer, snoep) ons dik en ongezond. Een gezonde maaltijd met fruit en groenten levert daarentegen de bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om grote, sterke en gezonde jongens en meisjes te worden.


    De juiste voeding geeft ons betere concentratie, verbetert ons vermogen om probleemoplossend te denken, stimuleert de creativiteit, vermindert stress en verkleint de kans op ziek worden. Het gaat echt heel ver. Je raakt minder snel depressief en je hebt meer controle over je emoties. 


    Over gezonde voeding is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan, en het internetstaatdanookvol met informatie. 


    Schijf van 5 voedingscentrum


    Als je wat rondsnuffelt op de verschillende websites valt je al snel op dat de experts wat betreft de invulling van die goede voeding er verschillende wijsheden op nahouden. Bijvoorbeeld over de schijf van 5, een hulpmiddel voor gezond eten waar het voedingscentrum gebruik van maakt. Daar staat niet iedereen 100% achter. Verwarrend, zeker omdat er voor alles wat je leest wel wat te zeggen valt. Over de belangrijkste voedingsstoffen zijn de meesten het gelukkig wel eens.


    • Eiwitten
    • Koolhydraten
    • Vetten (wel de goede hè)
    • Vitaminen & mineralen
    • Water

    Met de precieze invulling van van die voedingsstoffen ga ik je dus niet lastig vallen. Daar heb ik je zojuist al wat linkjes van voorgeschoteld. Maakt eten nu echt veel productiever, is de vraag waarvan we het antwoord willen weten. Alhoewel, deze 10 gezonde en lekkere snacks wil ik je zeker niet onthouden.


    Voorkom je dagelijkse dip
    De energie die we overdag gebruiken haalt het lichaam uit glucose (of bloedsuiker), een enkelvoudig koolhydraat wat door weefsels snel verbrand kan worden en energie levert. Oké, we moeten er dus voor zorgen dat we niet zonder glucose komen te zitten. Helemaal waar, maar het is belangrijk dat we de glucose in een mooie geleidelijke stroom binnen krijgen.


    Een glucosepiek zorgt namelijk voor een korte piek in energie, maar wordt opgevolgd door een energiedip. Deze dip is het gevolg van een stevige productie insuline (Een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose wordt opgenomen en opgeslagen). Een grote stroom glucose gaat het lichaam wegwerken met een grote stroom insuline. De jongens van gezondafvallen.nl maken er hapklare brokken van.


    werking glucose en insuline 


    Suiker is de belangrijkste oorzaak van een piek in glucose, omdat het zo snel wordt opgenomen. Die glucosepiek komt dus van snoep, ijs, koekjes, chips. Voor een stabiel glucose gehalte is het verstandiger om tragere koolhydraten binnen te krijgen. Deze zitten onder andere in rijst, pasta, fruit en groenten. Het gaat er niet alleen om dat je iets binnen krijgt, maar ook om wat je binnen krijgt.


    Hongerig orgaan

    De topman van ons lichaam
    "Eten? Ja, dat is vooral belangrijk voor mensen met een fysiek beroep". Niet dus. Zelfs als je een zittend beroep uitoefend is goed eten belangrijk. Vraag dat maar aan je hersenen.


    Onze hersenen zijn een complexe machine. Ze sturen alles aan. ze zijn verantwoordelijk voor wat we denken, wat we voelen, hoe en waarheen we bewegen. Ken je dat gevoel van je maag die zichzelf aan het opeten is? Ook dat gaat via de hersenen. Sterker nog, de hersenen zijn zelf grotendeels verantwoordelijk voor die lege maag.


    hongerig brein


    De hersenen verbruiken een enorme hoeveelheid energie. Hoewel ze maar 2% van ons lichaamsgewicht innemen, slokken ze wel 20% van onze totale benodigde hoeveelheid energie op. Je hersencellen hebben zelfs 2 keer zoveel energie nodig dan iedere andere cel in het lichaam. Grotendeels komt dit door het zenuwstelsel, waarmee je hersenen continu aan het communiceren zijn.


    Het is dus belangrijk dat we onze hersenen de hele dag door kunnen voorzien van de energie die het nodig heeft. Doen we dat niet, dan raakt de brandstof op en valt de motor uit.


    Onderzoek op het werk

    Stop maar met beknibbelen op de kantine
    Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar de gevolgen van gezonde voeding op de werkvloer. Zo kwam de Health Enhancement Research Organization tot de conclusie dat werknemers die gezond eten beter presteren en minder vaak afwezig zijn. Werknemers die de hele dag gezond eten hebben 25% meer kans om betere te presteren. Met 5 of meer stuks fruit, minimaal 4 keer per week, was er 20% meer kans op hogere productiviteit. Werknemers waren ook 27% minder vaak afwezig als ze gezond eten combineerde met voldoende beweging. Ze waren 11% productiever dan hun corpulente collega's.


    In 2014 werd een onderzoek gedaan naar het effect van fruit en groente. Het onderzoek duurde 13 dagen en werd gehouden onder ongeveer 400 jonge volwassenen. Daaruit bleek dat als iemand meer fruit consumeerde (tot wel 7 porties per dag), hij of zij blijer, meer betrokken en creatiever was.


    Ook naar ongezond eten is het nodige onderzoek gedaan. De gevolgen daarvan zijn misschien nog wel schrikbarender. Een groot onderzoek bij drie grote bedrijven waaraan 19,000 mensen meededen toont dat aan. Maar liefst 66% kans op verlaagde productiviteit werd gelinkt aan slechte voeding. Mensen tussen de 30 en 39 jaar oud hadden de grootste kans op verlaagde productiviteit, terwijl mensen van boven de 60 jaar oud er de minste nadelen van ondervonden.


    Heb je trouwens lichte dorst? Bedenk dan dat je hiermee al 10% aan productiviteit kunt verliezen. Uitdroging veroorzaakt vermoeidheid en zelfs fysieke kwalen zoals hoofdpijn en een droge huid. Drink dus voldoende water. Je hebt zo'n 2,5 liter vocht per dag nodig, waarvan je er zo'n 1,25 dient te drinken.


    Dus wat zegt het WHO nu?

    Heb je een idee? De invloed die de juiste voeding op je lichaam en geest heeft is groot, zo heb je kunnen lezen. Scrol nog even door voor het juist antwoord. Ik hoor graag welk cijfer jij in gedachte had.


    + 20%
    Andere interessante blogposts voor je
    5 tips voor een scherper brein

    5 tips voor een scherper brein

    5 simpele tips waarmee je je hersenen weer op scherp kunt zetten.
    15% productiever met groen op kantoor

    Groen op kantoor: 15% productiever

    Van groen op kantoor kun je tot wel 15% productiever worden.
    voordelen ergonomische werkplek

    Een gezondere werkplek deel 1/3

    Begin vandaag al met het gezonder inrichten van je werkplek.
    Wees de eerste om te reageren...
    Laat een reactie achter