Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
  Incl. btw

  10 initiatieven voor een gezonde werkdag

  Inhoudsopgave

  1. Neem de trap
  2. Vergroot je positiviteit
  3. Hondje erbij
  4. Mobiel werkoverleg
  5. Samen gezond eten
  6. Water is leven
  7. Een sportief wedje
  8. Samen fietsen
  9. Sociaal met collega's
  10. Ergonomie als team aanpakken

  Hoewel een werkgever verplicht is te investeren in een gezonde werkplek, kun je ook een heleboel doen om de werkdag gezond door te komen.

  1. Neem de trap

  Ja, je wist dat hij ging komen. Je wist dat dit lijstje de trap ging bevatten en je wist dat je toen “dikke doei” zou denken. Toch is het contrast trap en lift groot en daarmee een makkelijke manier om de voetjes wat extra meters af te laten leggen.Neem de trap en verbrand calorieën Vind je de trap op wel een hele grote ommezwaai in je dagelijkse ritme? Begin dan met enkel de trap naar beneden te nemen. Omhoog zet trouwens meer zoden aan de dijk met betrekking tot calorieën, want tegenover 0,05 calorieën per trede omlaag staan er 0,17 omhoog.

  2. Vergroot de positiviteit op de werkvloer

  De overheid draait toevallig op het moment van schrijven een spotje met ‘#DOESLIEF’ als verwijzing naar de verhardende samenleving. Op de werkvloer zijn we ook niet altijd even lief tegen elkaar, terwijl dit juist veel voordelen met zich meeneemt.Aardig zijn voor elkaar vergroot de positiviteit op de werkvloer Een positieve werkomgeving biedt tal van voordelen. Je eet er beter door, je slaapt er beter door en bent gelukkiger bijvoorbeeld. Groet elkaar, ben geïnteresseerd in een ander en laat geregeld die tanden eens blinken. Het mooie hieraan is dat je je collega’s er mee opvrolijkt EN jezelf.

  3. Neem je hond mee naar het werk

  De viervoeter! We hebben er zelf ook 1 rondlopen op kantoor. Ze blaft iets te veel en is wat druk voor een kantoor hond, maar “je bent zo lief he, ja he, ja he”. Je snapt hem wel. Hond op kantoor Hij is goed voor jou en stimuleert zelfs collega’s, zo wijst onderzoek uit. Reden genoeg dus om eens met de baas om tafel te gaan zitten en een klein kiertje te forceren om een weekje honden op kantoor toe te laten.

  4. Beweeg tijdens je werkoverleg.

  Bewegen, zo schreef ik laatst al, is belangrijk om de negatieve effecten van langdurig zitten en staan tegen te gaan. Met kleine pauzes kun je al een hoop doen, zoals een bezoek aan de wc of een collega, een rondje koffie of gewoon even de benen strekken als je hoofd begint te tollen na een ochtend onafgebroken naar je scherm staren.Daag je collega's uit te lopen tijdens een meetingJe kunt hier verder in gaan. Wat dacht je van een werkoverleg te voet? Er is vaak geen behoefte aan het maken van notities en ook je laptop is helemaal niet nodig. Buiten lopen verhoogt je creativiteit en zou dus betere resultaten moeten opleveren. Daarnaast verbrand je met 20 minuten lopen toch al zo’n 85 calorieën, een halve boterham met hagelslag!

  5. Deel je wens voor gezond eten

  Samen een doel nastreven gaat je vaak net wat makkelijker af dan er alleen op te focussen. Ook als het op eten aankomt. Deel recepten en gezonde tussendoortjes met elkaarTerwijl jij probeert je eetgewoonten om te gooien met een bakje sla zit je collega naast je een broodje bal met mayonaise en een fles cola achterover te tikken. Die collega staat zonder dat je het weet misschien ook wel open voor een gezondere lunch. Pak het samen op en praat over voeding. Deel recepten, neem wat gezonds mee naar de lunch dat je kunt delen en open eventueel zelfs een social media groep voor alle collega’s.

  6. Drink meer water

  Misschien wel de eenvoudigste stap naar een gezonde werkdag. Water drinken schiet er net als een goede lunch wel eens bij in, maar het is o zo belangrijk.Water is belangrijk voor je humeur en lichamelijke gesteldheidWanneer je uitgedroogd bent verslechtert je humeur, voel je je minder energiek en is de kans op een verward gevoel groter. Ook lichamelijk is de impact enorm, zo verkleint genoeg water drinken bijvoorbeeld de kans op blaaskanker.

  7. Wedje doen?

  Dit is een mooie, want je kunt hier zo freaky mee gaan als je zelf wil. Het idee is heel simpel. Je hebt met bepaalde collega’s vast wel eens van die discussies waar een rondje google/Wikipedia een winnaar moet aanwijzen. Je kunt daar een sportieve prestatie aan hangen. Bijvoorbeeld, de verliezer moet 5 squats achter zijn bureau doen, 1 keer de trap op en af of voor de echte sportievelingen 5 burpees.Een sportief weddenschapje om tot meer beweging te komenEr zijn natuurlijk nog tal van andere uitdagingen te bedenken, wees creatief!

  8. Fiets naar het werk

  Terwijl ik dit type (woensdag 14-3: 11:45) komt het water met bizarre hoeveelheden naar beneden. Dan ga je twijfelen. Probeer als het mogelijk is een collega uit de buurt over te halen om samen naar het werk te fietsen. Fiets samen met een collega naar het werkZeker bij slecht weer kun je elkaar motiveren om toch de fiets te pakken en die extra portie beweging te nemen.

  9. Wees sociaal met collega's

  Sociaal zijn is goed voor je gezondheid, wijst onderzoek uit. De gevolgen ervan strekken zich uit naar het einde van onze levens. Sociaal zijn met collega'sEr moet natuurlijk wel hard gewerkt worden (dit type ik voor alle bazen), maar de werkvloer is in principe de ideale plek om ook sociaal actief te zijn. Kom tijdens pauzes samen met collega’s, e-mail niet maar loop naar elkaars bureau en geef ook eens een rondje drinken weg.

  10. Samen aan de slag met ergonomie

  Je ontkomt er niet aan om gedurende de werkdag te moeten zitten of staan. Dan kan het geen kwaad om tijdens die uurtjes bewust met je houding bezig te zijn. Ook hier is ons advies: pak het aan met een collega. Ga met je collega(s) voor een gezonde werkhoudingSamen aan de gezondheid werken is leuker en makkelijker. Je kunt elkaars houding corrigeren of tips delen die je op internet gevonden hebt. AAN HET WERK!

  Wees de eerste om te reageren...
  Laat een reactie achter