1

Zorg voor een goede nachtrust

Het koel houden van de slaapkamer is hierin essentieel. Zet de ramen ‘s nachts open. Zo kan de warme lucht ontsnappen en vervangen worden door frisse lucht. Overdag kun je ramen en gordijnen beter gesloten houden om de hitte buiten te sluiten.

Beschik je over airconditioning? Zet deze dan vóór het slapen aan om de slaapkamer te koelen. ‘S nachts kun je deze het beste zoveel mogelijk uit laten staan omdat frisse lucht ook je nachtrust bevordert.

2

Drink voldoende water

Zodra het lichaam warm wordt gaat het zweten om af te koelen. Op nare luchtjes na niks mis mee, maar dat betekent wel dat je zonder het te merken veel vocht verliest. Zeker ‘s nachts heb je dit niet altijd in de gaten.

Drink daarom voordat je gaat slapen en wanneer je wakker wordt een groot glas water. Zorg er ook gedurende de dag voor dat je voldoende water drinkt.

3

Eet meer groente en fruit

Door het eten van proteïnerijke maaltijden neemt je metabolisme toe. Dit werkt verwarmend. Licht verteerbaar voedsel, zoals groente en fruit, kost minder moeite om te verteren waardoor je lichaam ook minder warm wordt. Daarnaast werken waterrijke producten - zoals watermeloen, komkommer en tomaat - verkoelend.

4

Houd het hoofd koel

Maak je vooral niet druk over de hitte, het is nou eenmaal zo. Van jezelf opwinden over iets oncontroleerbaars als de buitentemperatuur krijg je het alleen maar warmer.

Schroef daarnaast de eisen die je aan jezelf stelt op de werkvloer ietwat naar beneden. Door de hitte ben je hoogstwaarschijnlijk minder productief dan dat je van jezelf gewend bent. Dat is oké.

5

Vermijd de warmste momenten van de dag

Ga eerder naar je werk, houd een lange pauze op het heetst van de dag en werk ‘s avonds langer door. Zo kun je toch aan je uren komen en vermijd je de heetste momenten van de dag. In warme landen waar ze extreme temperaturen gewend zijn, zoals Spanje, wordt deze traditie door middel van de welbekende siësta al zo’n 100 jaar in ere gehouden.

6

Gebruik de juiste apparatuur

Naast de alledaagse veranderingen zijn er ook een aantal producten die je bij kunnen staan in je strijdt tegen de zon en hitte. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je apparaten.

  1. Een luchtige bureaustoel
  2. Een ventilerende laptopstandaard
  3. Gebruik een centrale muis
  4. Draag een verkoelend vest!
Tip van Chiara: check ons blog waar deze tips wat uitgebreider worden toegelichtWil je meer lezen over koelblijven op de werkplaats? Lees dan ons blog waar deze tips wat uitgebreider worden toegelicht.