Sneltoetsen voor gevorderden

  • Geplaatst op
  • Door Jesse
  • 0
Sneltoetsen voor gevorderden

In deze blog gaan we verder in op het ‘luie’ werken, hoe kan je zo veel mogelijk acties uitvoeren zonder je handen van het toetsenbord te halen. Neem even 3 à 4 minuten de tijd om deze blog door te nemen, die tijd win je met gemak weer terug als je de sneltoetsen gaat gebruiken.

Inhoudsopgave

1. Programma’s opstarten
2. Wordt een tekstverwerkerguru
3. Herstart je computer, sluit hem af of vergrendel hem
4. Muisloos op het web surfen
5. Beheer je programma's met het toetsenbord
6. E-mail met de snelheid van het licht

Ben jij overtuigd van het gebruik van sneltoetsen op het toetsenbord, wil je meer weten hierover? Dan ben je aan het juiste adres, hieronder ga ik jullie meer uitleggen over het gebruik van toetsencombinaties in de hoop dat jullie straks sneller en prettiger kunnen werken achter de computer.

Heb je de eerste blog over sneltoetsen al gelezen? Nee, neem hem dan nog even door voordat je aan deze blog begint. 5 Redenen om sneltoetsen te gaan gebruiken

1. Programma’s opstarten

Voor de Mac gebruiker is dit veelal een open raam ingooien, Mac gebruikers zijn vaak al gewend aan het gebruiken van de ‘Spotlight’ functie. De Windows gebruiker heeft hier vaak wat meer moeite mee, die ‘start-balk’ lijkt zo verdomde handig.

De Mac gebruiker kan elk geïnstalleerd programma, plaatje of aangemaakt document opzoeken door de combinatie ⌘ Cmd+Spatie te gebruiken, vervolgens type je het gewenste programma in en druk je op Return. In Windows is dit zelfs nog makkelijker, je hoeft enkel de  Windows in te drukken en vervolgens je document of programma in te typen, 1 druk op Enter en je zit in je programma.

2. Wordt een tekstverwerkerguru

Werk jij vaak in een tekstverwerker zoals Word? Dan kan jij als een ninja te werk gaan om de letters over je scherm te laten vliegen. Selecteer, knip, plak, verplaats je tekst zonder die muis aan te raken. Je zal merken dat die muis je al jaren trager heeft doen laten werken.

Selecteer bijvoorbeeld een hele paragraaf met de combinatie Shift+Ctrl+⇧ / ⇩, ga gelijk naar het begin of eind van een zin met de Home en End knop. Het kan allemaal veel sneller met het toetsenbord dan wanneer je je hand van je toetsenbord af moet halen en met de muis moet gaan werken. Bekijk hieronder een aantal toetsen/toetscombinaties die in de meeste tekstverwerkers werken.

Gemakkelijke sneltoetsen in tekstverwerkers
 Windows   Mac OS Actie
Home Home Verplaats de cursor naar het begin van de regel
End End Verplaats de cursor naar het einde van de regel
Ctrl+⇦ / ⇨ ⌘ Cmd+⇦ / ⇨ Verplaats de cursor naar het begin/einde van het eerstvolgende woord. (Mac: begin/einde van de regel)
Ctrl+Home ⌘ Cmd+Home Verplaats de cursor naar bovenin
Ctrl+End ⌘ Cmd+End Verplaats de cursor naar onderin
Shift+⇧ / ⇩ Shift+⇧ / ⇩ Tekst tot de regel erboven/eronder selecteren
Shift+⇦ / ⇨ Shift+⇦ / ⇨ De letter voor/na de cursor selecteren
Shift+Home / End Shift+Home / End Tot het begin/einde van de regel selecteren
Ctrl+A ⌘ Cmd+A Alles selecteren

3. Herstart, sluit of vergrendel je computer

Je hoeft niet alle stappen te doorlopen om je computer aan het einde van de dag uit te schakelen. Een windows gebruiker Heeft minimaal 3 klikken nodig om zijn computer uit te schakelen, te herstarten of te vergrendelen. Met een simpele toetsencombinatie ben jij voor de klok 18.01 slaat al op weg naar de deur.

 Windows
Toetscombinatie Actie
 Windows+DAlt+F4Enter Afsluiten
 Windows+DAlt+F4OEnter Opnieuw opstarten
 Windows+L Account vergrendelen

Natuurlijk kan ik mijn Mac vrienden niet vergeten.

  Mac OS
Toetscombinatie Actie
⌘ Cmd+Control+Option+Power / Eject Zet uit
⌘ Cmd+Control+Power / Eject Herstart
⌘ Cmd+Option+Power / Eject Sluimer
⌘ Cmd+Power / Eject Vergrendelen

4. Muisloos op het web surfen

Ook in je webbrowser hoef je amper je muis aan te raken als je dat niet wilt. De meeste browsers maken gebruik van dezelfde sneltoetsen. Zo kan je scrollen met je pijltjestoetsen, page-up of -down gebruiken of zelfs met je spatiebalk een hele pagina omlaag scrollen. Daarnaast zijn er nog enkele andere handige functies zoals :

Gemakkelijke sneltoetsen in webbrowsers
 Windows   Mac OS Actie
Ctrl+L ⌘ Cmd+L Selecteer de adresbalk
Alt+⇦ / ⇨ ⌘ Cmd+⇦ / ⇨ Vorige / Volgende
Ctrl+T ⌘ Cmd+T Nieuwe tab openen
Ctrl+Shift+T ⌘ Cmd+Shift+T Laatst gesloten tab opnieuw openen
Ctrl+W ⌘ Cmd+W Tab sluiten
Ctrl+1-9 ⌘ Cmd+1-9 Ga naar tabblad 1-9
Ctrl+Tab   Wissel naar de volgende tab

5. Beheer je programma's met het toetsenbord

Ben jij ook zo iemand die het liefst aan 20 dingen tegelijkertijd werkt en dus ook dito aantal programma’s/vensters open heeft staan? Met deze sneltoetsen ben je verlost van het op en neer klikken om van venster te verwisselen.

 Windows   Mac OS Actie
Alt+Tab ⌘ Cmd+Tab Wissel van programma
 Windows+Tab F3 Task view / Exposé
Ctrl+W ⌘ Cmd+W Tab sluiten
Alt+F4 ⌘ Cmd+Q Programma afsluiten
 Windows+⇧ / ⇩ ⌘ Cmd+M Venster maximaliseren/minimaliseren
Ctrl+Tab   Wissel naar de volgende tab

6. E-mail met de snelheid van het licht

Hopelijk maken jullie gebruik van gmail, want daar heb ik zelf ervaring mee. Om sneltoetsen in je gmail te gebruiken moet je echter wel even de optie sneltoetsen aanzetten.

Volg deze link om te zien hoe je de sneltoetsen aanzet, in de drop-down menu's vind je de enorme hoeveelheid sneltoetsen die ervoor zorgen dat jij veel sneller je mail kan managen en opstellen.

 Repeteren, repeteren.... 

  Wie z'n best doet zal 't leren  .

Dat is alles wat je nu nog moet doen, oefenen, oefenen, oefenen. In het begin zal het onwennig zijn om die muis te laten staan. Maar geleidelijk raak je er meer aan gewend en zal je merken dat die sneltoetsen inderdaad sneller zijn dan het wisselen tussen muis en toetsenbord.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »