Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    Mousetrapper en Contour: een vergelijking

    Inhoudsopgave

    1. Vergelijking Mousetrapper en Rollermouse (Contour)
    2. Introductie Contour Rollermouse
    3. Introductie mousetrapper
    4. Mousetrapper tegen Rollermouse
    5. Conclusie (is er een winnaar?)

    "1 ding is zeker, het zijn geen goedkope producten"

    1. Vergelijking Mousetrapper en Rollermouse (Contour)

    Contour (Rollermouse) en Mousetrapper, 2 rivalen op het gebied van ergonomische muizen. Tevens oude rotten op het gebied van ergonomie, beiden zagen het levenslicht in de jaren 90. Waar Contour nog begon met de ietwat traditionele Perfit mouse

    Perfit muis ContourDe Perfit Mouse van Contour

    en pas in 2001 hun Rollermouse lanceerde, heeft Mousetrapper vanaf het begin 1 concept gehad waaraan ze zijn blijven ontwikkelen. Leuk is wel dat hun eerste model daadwerkelijk nog een traditionele muis gebruikte, wat de naam van het merk ook gelijk verklaart (muizenvanger).

    De allereerste MousetrapperDe eerste Mousetrapper in 1994

    Het idee achter hun modellen is min of meer hetzelfde. De centraal geplaatste muis vervangt de traditionele muis waarmee je over het bureau moet schuiven. Omdat hij recht voor je ligt tussen jou en je toetsenbord in ervaar je meer ontspanning in je armen en schouders. Daarnaast is het product met beide handen tegelijk te bedienen, waarmee je de belasting mooi kunt verdelen. Oh, beide merken zijn ook marktleider, aldus Contour en Mousetrapper.

    Wat ik interessant vind is dat ze elkaar nergens lijken te benoemen op hun websites. Het is onder grote gelijkwaardige merken de laatste jaren een trend om een onafhankelijke vergelijkende ‘test’ te doen, waarbij de partij die het onderzoek plaatst natuurlijk als winnaar uit de bus komt. Aangezien beide merken dit niet doen en dus al helemaal niet vuilbekken (chapeau), duik ik er voor je in. We bekijken eerst kort beide merken los van elkaar voordat ik wat vergelijkingen maak over de bouwkwaliteit, diversiteit van de modellen, prijzen, specificaties en gewenningstijd.

    2. Introductie Contour Rollermouse

    Contour heeft een kleine omweg genomen voordat ze bij hun eigen trackpad, de Rollermouse uitkwamen. In 1995 lanceerden ze nog de Perfit Mouse, een licht verhoogde muis met het scrollwiel bij de duim. In 2001 lanceerde ze hun eerste Rollermouse. In 2003 zijn er al 100.000 eenheden van de relatief dure muis verkocht. Een succesvol product dus.

    Binnen een paar jaar tijd lanceert Contour daarom nieuwe producten die wat diversiteit in het gamma brengen. De Pro voor kantoorwerk, de Free voor de mobiele (laptop) werker en de Red voor de veeleisende gebruiker. Ondertussen zijn daar ook verschillende draadloze varianten aan toegevoegd. Alleen de ‘instapper’ Pro3 kan nog niet draadloos worden aangeschaft.

    3. Introductie Mousetrapper

    De productontwikkeling van Mousetrapper is mooi om achter elkaar te leggen. In 1994 een ijzeren staafje met 2 hendels die daadwerkelijk een vastgeklemde computermuis bediende. Nu een volwaardig product met tal van extra knoppen waarmee je zoveel meer kan dan met een traditionele muis. De grootste verandering is nog wel de switch van een balk/bar zoals op de Rollermouse naar een matje, waardoor er meer contact met de vingers mogelijk is.

    De ontwikkeling van de MousetrapperDe ontwikkeling van Mousetrapper van 1994 tot 2017

    Een leuk feitje is dat de eerste volwaardige Mousetrapper werd gelanceerd in het jaar dat ook Contour met hun allereerste Rollermouse kwam.

    4. Mousetrapper tegen Rollermouse

    Deze clickbait titel klinkt een beetje alsof je zometeen een gevecht te zien krijgt zoals Celebrity Deathmatch op MTV vroeger. Het valt allemaal mee en het wordt ook geen bloederige test met een overduidelijke winnaar. Wel zul je zien dat er (gelukkig) verschillen bestaan tussen beide merken die jou kunnen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

    Bouwkwaliteit

    Behuizing

    De eerste indruk van beide merken is goed. Wel is het zo dat de Rollermouse wat betreft behuizing steviger aanvoelt, aangezien bij elk model de behuizing deels uit aluminium is opgebouwd. De Red spant de kroon, daar kun je een inbreker bewusteloos mee slaan. Ondanks dat is het nog steeds een licht product met zijn 840 gram. De Mousetrapper modellen zijn hoofdzakelijk kunststof en voelen daardoor iets fragieler aan. Beschouw dat trouwens niet als een dealbreaker, aangezien de meeste muizen uit kunststof bestaan.

     Contour heeft een stevigere behuizing dan Mousetrapper

    Knoppen

    Knoppen van de MousetrapperDe knoppen van de Mousetrapper Prime
    Knoppen van de Rollermouse RedDe knoppen van de Rollermouse Red

    Wat de Mousetrapper goed maakt ten opzichte van de Rollermouse zijn de knoppen. Die voelen net wat deugdelijker aan, geven fijne feedback met klikken en maken geen lawaai. De grote knoppen op bijvoorbeeld de Rollermouse Free3 en Red klinken erg hol en plastic, wat de kwaliteitsbeleving niet ten goede komt. Helemaal niet nadat je net helemaal lyrisch bent geworden over de stevige alu behuizing.

     Mousetrapper knoppen zijn fijner dan die van de Rollermouse

    handpalm-/polssteunen

    Zowel de Mousetrappers als Rollermuizen hebben handpalm-/polssteunen. Bij Mousetrapper zijn het of lycra (Lite & Advance), soft-touch (Flexible) of kunstlederen (Prime) pads, bij de Rollermuizen allen kunstleer. Ze zijn opgevuld met een schuim gemaakt van Polyurethaan. Het kunstleer heeft zeker een streepje voor als het gaat om aanzicht en luxegevoel. Het lycra van de Mousetrapper zal in de warme zomermaanden daarentegen minder plakkerig aanvoelen. Beide oplossingen geven je echter voldoende steun tijdens het muizen en/of typen.

     Mousetrapper heeft lekkere zachte, makkelijk uitwisselbare steunenDe Contour steunen zijn van hoge kwaliteit en voelen goed aan

    Bediening van trackpad

    Cursor

    De balken van de Rollermouse producten voelen allemaal solide en geven je vertrouwen bij het bedienen ervan. De balk rolt en schuift soepel door de behuizing en de veer voor de linker klik die eronder zit biedt een prettige dosis weerstand. De open constructie van de balk is prettig om vuil en mogelijke etensresten (voor de snoeperds) eruit te halen. Het enige dat je hoeft te doen is de Rollermouse ondersteboven houden.

    De balk van de rollermouse waarmee de cursor bediend wordtDe balk van de Rollermouse waarmee je de cursor beweegt
    Het matje van de Mousetrapper waarmee de cursor bediend wordtHet matje van de Mousetrapper waarmee je de cursor beweegt

    De Mousetrapper heeft een matje dat net als bij de Rollermouse verticaal rolt en horizontaal schuift in de behuizing. Onder het matje zit een switch die wanneer je hem induwt echt hoort en voelt klikken. Hoewel het matje wat meer gevoel en precisie geeft (kom ik nog op terug), oogt en voelt hij ook wat kwetsbaarder dan de balk van de Rollermouse. Een concessie die mede zal zijn gemaakt om het matje soepel door de behuizing te laten lopen. Ook boven de mousetrapper kun je zonder zorgen je boterham weg snaaien. Dankzij de sleuven in de onderkant kan vuil makkelijker worden verwijderd.

    In vergelijking denk ik dat de Rollermouse iets meer gewenning nodig heeft bij het bedienen van de cursor. De balk heeft niet meer dan een tikje nodig om in beweging te komen. Je bedient hem doorgaans met 1 of 2 vingertoppen, wat in tegenstelling tot een conventionele muis vrij delicate handelingen vereist. De mousetrapper geeft je dankzij zijn vierkante matje de mogelijkheid om met 2, 3 of zelfs 4 vingers tegelijk te navigeren. Het geeft je meer gevoel van controle, wat met name in het begin een voordeel is.

     Het is eenvoudiger de cursor van een Mousetrapper te bedienen dan die van een Rollermouse

    Knoppen

    De knoppen van zowel de Rollermouse als Mousetrapper producten zijn centraal geplaatst en te bedienen met beide handen. Er zit echter wel een wezenlijk verschil in de plaatsing, met name door de positionering van de balk (Rollermouse) en het matje (Mousetrapper) waarmee je de cursor verplaatst.

    Knoppen van de Rollermouse RedDe knoppen van de Rollermouse Red

    Bij de Rollermuizen zie je dat er een duidelijk idee achter de plaatsing van de knoppen zit. Ze zijn horizontaal en verticaal zoveel mogelijk gecentreerd geplaatst. De Linker- en rechtermuisknop springen er wat formaat betreft bovenuit. Boven die 2 knoppen zitten nog kleinere knoppen met bijvoorbeeld ‘knip’ en ‘plak’ functies. Persoonlijk ben ik fan van de plaatsing op deze manier, omdat je ook het navigeren van de muis vaak met de balk in het midden doet. De stap van balk naar knoppen is dus zo gemaakt en je kunt ze allemaal met zowel links of rechts bedienen.

    Knoppen van de MousetrapperDe knoppen van de Mousetrapper Prime

    Op de Mousetrapper is de verticale plaatsing wat lastiger omdat het matje daar al zit. Je ziet een knopindeling die erg bekend voor zal komen (laptops). De linker- en rechtermuisknop zitten onder het matje, daartussen zitten de scroll knoppen. Op de Mousetrappers is geen scrolwiel te bekennen. Het spreekt mij wel aan, want je maakt met een scrollwiel toch al snel een stuk meer herhaaldelijke bewegingen. De belangrijkste knoppen zitten direct onder het matje en kun je blind vinden. Links en rechts bovenaan de Mousetrapper Advance en Prime vind je extra knoppen die ook functies dragen zoals kopiëren en plakken. De enige vreemde eend in de bijt wat betreft ontwerp is de Flexible, waarbij de knoppen rondom het matje zijn geplaatst.

     De knoppen van Mousetrapper voelen zeer solide aan en geven prettige feedbackDe knoppen van de Rollermouse muizen zijn centraal geplaatst en daardoor makkelijk vindbaar

    Ondersteuning van handen en polsen

    Bij zowel Contour als Mousetrapper is er gedacht aan het comfort. Alle producten beschikken over zachte kussens waar de handpalmen of polsen op kunnen worden gelegd. De handpalmen vinden steun bij het muizen, de polsen bij het typen. De manier waarop de zachte steunen geplaatst zijn verschilt.

    Bij de Rollermouse producten zitten ze veelal vanaf de voorzijde en lopen ze door tot de balk. De Mousetrappers hebben een soort kunststoffen lijst die om de steunen heen loopt. De manier waarop de steunen geplaatst zijn heeft als voordeel dat ze makkelijk kunnen worden vervangen. Waar de Rollermuizen zoals de Red en Free wat oplopen hebben de Mousetrappers doorgaans dezelfde hoogte ten opzichte van je bureaublad.

    Je kunt stellen dat de Rollermouse het hoogteverschil met het bureaublad wat beter overbrugt dan de Mousetrappers. Ook de steunen zijn wat fijner. Deze is voor Contour.

     De vormgeving van de Rollermuizen is zo ontworpen dat ze mooi aflopen richting het bureau, waardoor de overgang van bureau naar Rollermouse klein is en je meer steun krijgt

    Leercurve

    Een veelgestelde vraag bij producten zoals de Rollermouse en Mousetrapper heeft te maken met gewenning. Hoe snel wen je nu aan zo’n trackpad en wanneer ga je er echt baat bij hebben. Belangrijk om te weten is dat dit verschilt per persoon. Zo kun je bij de beoordelingen over de Rollermouse Red een review vinden van iemand die na 2 dagen gewend was, maar ook iemand die zeker 2 weken nodig had. Bij de Mousetrappers zal daar ook verschil in zitten.

    Wat de Mousetrapper wel voor heeft op de Rollermuizen is zijn laptop layout. Bijna iedereen heeft wel eens met een laptop gewerkt en zal bekend zijn met de gecentreerde plaatsing van het matje en de knoppen. Niet alleen daar pakt de Mousetrapper overigens wat winst. Ook het feit dat het matje met een paar vingers tegelijk kan worden aangeraakt en bediend is prettig. Je kunt er wat ‘lomper’ mee omgaan.

    Laptop touchpadHet bekende touchpad van een laptop
    Het gecentreerde matje van de MousetrapperHet matje van de Mousetrapper waarmee je de cursor beweegt

    Een Rollermouse vraagt om fijnere motoriek. Je wil de balk blind kunnen vinden en de cursor met 1 of 2 vingers richting de juiste plek bewegen. Niet dat je de precisie van een chirurg nodig hebt. Ik ken ook geen verhalen van een Rollermouse die uit frustratie door een raam is gegooid. De overstap van een normale muis naar een Rollermouse zal alleen net iets meer oefening vergen dan diezelfde overstap naar een Mousetrapper.

    De drivers (stukjes software) die je kunt downloaden van de Mousetrapper of Contour websites gaan je sowieso helpen sneller gewend te raken. Bij de Rollermuizen bijvoorbeeld kies ik ervoor om de klik onder de balk uit te zetten, want die activeer ik te snel. Ik bedien de cursor liever alleen met de balk en druk op de linkermuisknop met een knop. Op de Advance en Prime van Mousetrapper zitten standaard niet eens knoppen waarmee je de linker muisklik activeert. Daar heeft deze jongen dan ook snel met de driver een stokje voor gestoken, want zo’n knop wil je gewoon hebben. Bij precisiewerk verplaats je met zowel de Mousetrapper als Rollermouse al snel de cursor een centimeter als je de balk of het matje indrukt.

     Je went over het algemeen wat sneller aan een Mousetrapper dan aan een Rollermouse

    Diversiteit producten

    Het idee achter de diverse producten van beide merken is in de basis hetzelfde, al zit er wel degelijk vindbaar verschil. Hoewel de nadruk op de compacte houding ligt, hebben beide merken een aantal modellen gelanceerd die in gebruik en toepassing uit elkaar liggen.

    Zo heeft Contour de Pro3 in zijn assortiment, die heel praktisch is opgebouwd. Hij heeft grote knoppen en een deel van de balk is afgedekt zodat je er tijdens het typen niet zomaar tegenaan stoot. De Free3 is is plat en sluit daardoor het best aan op een laptop. De absolute topper, RED, voelt kwalitatief het beste aan en beschikt over de fijnste balk om de cursor te bedienen. Een dik met rubber bekleed structuur oppervlak ademt ‘grip’.

    Mousetrapper heeft met de Lite ook zo’n praktisch model. Geen poespas, een simpel ontwerp met de functies die je hoofdzakelijk nodig hebt. Wil je toch net wat meer, dan maak je de stap naar de Advance met 6 programmeerbare knoppen of zelfs de Prime met 8! Voor de (mobiele) laptop gebruiker leent de compacte Flexible zich het beste. Die is eigenlijk nog wat geschikter dan de Free3 van Contour, aangezien hij vele malen kleiner is (95 x 300 x 19 mm om 121 mm x 489 mm x 23 mm).  Mousetrapper ontwikkelt een net wat breder gamma dan Rollermouse

    Prijzen

    Prijstechnisch doen beide merken echt niets voor elkaar onder. Ze mikken allebei op het hogere segment. De laagste prijzen van beide merken liggen boven de 250,- inclusief btw en lopen tot ver boven de 300,-. De drempel om met een Rollermouse of Mousetrapper te gaan werken is daarmee aan de forse kant. Gelukkig kun je bij bepaalde bedrijven zoals Ergowerken (“hee, dat zijn wij!”) gebruik maken van een zichttermijn waarin je het product gratis kunt testen en eventueel terug sturen. Je kunt dus rustig bekijken of je profijt hebt van een centrale muis.

     De prijzen van Mousetrapper liggen rond de €300,-De prijzen van Rollermouse liggen rond de €300,-

    5. Conclusie (is er een winnaar?)

    Op basis van onderstaande tabel kun je in principe een winnaar aanwijzen. Ik denk alleen dat dit te kort door de bocht is. Niet iedere ‘winst’ bij de besproken onderdelen telt namelijk even zwaar. Daar heb jij waarschijnlijk weer andere ideeën over dan ik. Je hebt nu in ieder geval een goede indicatie van de verschillende belangrijke aspecten van beide merken. Hopelijk kun je op basis daarvan weer wat makkelijker een keuze maken.

     MousetrapperRollermouse (Contour)
    Bouwkwaliteit  
    Behuizing  
    Knoppen  
    Handpalm-/polssteunen  
    Bediening  
    Cursor  
    Knoppen  
    Ondersteuning  
    Leercurve  
    Diversiteit  
    Prijzen  
    Reacties
    Een mooie vergelijking Tim, goed gedaan!
    Bjorn Bulder - 15 Feb 2023 - 16:45
    Laat een reactie achter