5

kantoorplanten voor een gezondere en productievere werkplek

Een plantje op het bureau verhoogt de productiviteit met wel 15%. Dat doet hij door onder andere een fijne geur te verspreiden, de luchtkwaliteit te verbeteren en geluid te dempen. Stress vermindert met 60%, vermoeidheid met 38%. Je ziet het, een plantje doet meer dan alleen het aanzicht van je bureau verhogen.

Bekijk hieronder onze selectie planten die je ideaal zijn voor de kantooromgeving.

Philodendron

De philodendron is voornamelijk te vinden in Zuid-Amerika en bevat honderden soorten, van kleine bomen tot klimplanten. De plant is een echte overlever, waardoor hij zo nu en dan een keer vergeten mag worden.

Voordelen

De philodendron wordt bestempeld als één van de beste luchtreinigende planten. Hij onttrekt veel vluchtige organische stoffen en koolstofdioxide uit de lucht. Deze stoffen zijn de veroorzakers van hoofdpijn, slaperigheid en concentratieverlies.

Verzorging

De philodendron heeft in tegenstelling tot de andere kantoorplanten zeer goede zorg nodig. Hij houdt van vocht, maar heeft niet veel water nodig. Hij heeft dus behoefte aan een regelmatige sproei/waterbeurt.

  16-25 °C
  max. 3 uur direct zonlicht per dag
  regelmatig beetjes water geven
  wekelijks vloeibare plantvoeding
Graslelie

De graslelie is een geslacht dat zo’n 65 soorten kent. Hij is een makkelijke plant om te houden. Hij heeft weinig zonlicht nodig is en daarmee een makkelijk plantje wat betreft zijn plekje op kantoor.

Voordelen

Uit onderzoek van de universiteit van Hawaii blijkt dat de graslelie uitstekend is in het reinigen van de lucht. Hij vermindert vluchtige organische stoffen (VOS) en fijnstof. Daarnaast draagt hij bij aan een comfortabele luchtvochtigheid.

Verzorging

Hoewel de graslelie graag goed bewaterd wil worden, gedijt hij juist goed bij zo nu en dan een droge periode. Één van de redenen waarom dit een ideale kantoorplant is.

  18-32 °C
(lager kan prima)
  Halfschaduw of schaduw (geen direct zonlicht)
  +/- 2 keer per week
  Niet te veel, 1 keer per 14 dagen
Lepelplant

De lepelplant komt oorspronkelijk uit het regenwoud en wordt onderverdeeld in zo’n 40 soorten. Hij heeft zo nu en dan wat water nodig en kan prima voor een langere tijd zonder zonlicht leven.

Voordelen

Er is veel onderzoek gedaan naar de lepelplant. In 1989 merkten onderzoekers van NASA al op dat de plant enorm goed is in het verwijderen van vluchtige organische stoffen. Misschien wel het beste van alle planten op aarde.

Verzorging

Hoewel de graslelie graag goed bewaterd wil worden, gedijt hij juist goed bij zo nu en dan een droge periode. Één van de redenen waarom dit een ideale kantoorplant is.

  15-23 °C
  Licht tot halfschaduw, geen direct zonlicht
  1-2 keer per week
  Eens per maand vloeibare plantvoeding
Citroenmelisse

De citroenmelisse is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie. Hij verspreid een fijne citroengeur. De plant kan zowel in de volle zon als de schaduw prima overleven.

Voordelen

De citroengeur die deze plant verspreid zorgt voor een verbetering van het humeur. Hoewel de veel besproken medicinale kracht van citroen in onderzoeken ontkracht wordt, blijkt de geur wel van positieve invloed te zijn op stress.

Verzorging

Wat betreft licht is deze plant een makkelijke om te hebben. Hij houdt er echter wel van om vochtig gehouden te worden. Regelmatig even besproeien doet hem dus goed.

  15-20 °C
  Zon tot halfschaduw
  regelmatig water geven en besproeien
  Niet noodzakelijk
Vrouwentongen

De vrouwentongen staat bekend als één van de meeste tolerante planten, omdat hij zo weinig verzorging vereist. Toch blijft hij erg lang mooi en fris uitzien.

Voordelen

De vrouwentongen kan weken zonder verzorging. Hij staat verder bekend om aardig wat zuurstof te produceren en bij te dragen aan een gezond binnenklimaat. Verder haalt hij slechte stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen.

Verzorging

Minimaal. Hij kan bijna alleen dood gaan door hem te veel water te geven. De plant kan 6 tot 8 weken zonder water. Omdat de vrouwentongen langzaam groeit heeft hij vrijwel geen voeding nodig.

  Minimaal 13 °C
  Zon tot halfschaduw
  Elke 2 weken
  Weinig, enkel in de lente en zomer
Bonus

Planta

Heb jij op jouw kantoor verschillende planten staan, maar hebben jij en je collega's geen idee wanneer ze allemaal water nodig hebben? Of heb je überhaupt geen idee wat voor planten het zijn? Wellicht is het een idee om de app Planta te downloaden.

In deze app kun je alle planten toevoegen die in je kantoor staan. Je krijgt voor iedere specifieke plant een seintje wanneer het nodig is om ze water te geven. Op die manier houden ze het langer vol!

Planta Premium

De gratis versie van Planta is helaas zeer beperkt. De premium versie is daarentegen zeer uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld voor elke plant een schema maken voor voeding, verpotten en snoeien. Weet je niet welke plant er op kantoor staat? Geen probleem, pak de plantenherkenner in de app erbij en je weet het meteen.

Tip van Tim: check onze blogs over een gezonde werkhouding of bekijk onze professionele diensten zoals een werkplekonderzoekWil je andere kantoortips lezen? Bekijk dan ons blogoverzicht voor meer interessante artikelen. Of maak een afspraak met 1 van onze ergonomen om je werkhouding en -plek te verbeteren.