Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
  Incl. btw

  Wat is ergonomie?

  Wat is ergonomie?


  3 specialisaties

  "Ergonomie gaat over de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving."

  Oftewel, hoe kan een mens geholpen worden om beter, veiliger en gezonder te functioneren. Het woord ergonomie is afgeleid van de Griekse woorden 'ergon'(werk) en 'nomos'(wet). Ergonomie wordt in 3 specialisatiedomeinen gescheiden:


  • Fysieke ergonomie
  Het lichamelijke functioneren van de mens. Denk aan een goede zithouding, tillen met de juiste techniek, veiligheid van je werkplek en herhaaldelijke bewegingen. 

  • Cognitieve ergonomie
  Het mentale functioneren van de mens. Denk aan je geheugen, motorische reacties en perceptie. Dit is belangrijk bij het maken van beslissingen, het ondergaan van stress en mentale werkbelasting.
   
  • Organisatie ergonomie
  optimalisatie van organisatiestructuren en -processen. Denk aan het werken in een team, communicatie en werktijden. 

  Fysieke ergonomieDashboard ruimteschip

  Een goed voorbeeld van fysieke ergonomie -ook een onderwerp waar het woord vaak naar voren komt- is de auto.

  Je leest vaak in bladen en op websites dat de ergonomie van de auto erg goed is. Want goede stoelen, want weinig knoppen, want alle instrumenten goed leesbaar. Je brengt veel tijd door in de auto. Vandaar ook dat fabrikanten veel focus leggen op het comfort en gebruiksgemak van hun producten.

  Eigenlijk zijn alle voorwerpen waar je mee in aanraking komt ontworpen volgens bepaalde ergonomische uitgangspunten. Denk aan je tandenborstel, je telefoon, maar ook het glas waar je in de ochtend jus d'orange uit drinkt.

  iPhone 5sCognitieve ergonomie

  Als er een bedrijf is dat goed inspeelt op de cognitieve ergonomie, dan is dat Apple. De producten van Apple zijn ontworpen om instinctief te kunnen gebruiken.

  Functies zijn overzichtelijk ondergebracht in menu's en worden verduidelijkt met heldere icoontjes. Apple weet een zeer complex product zo te ontwikkelen dat iedereen er mee om kan gaan.

  Een keerzijde van het ultieme gebruiksgemak van een dergelijk product is dat de gemiddelde gebruiker wat betreft kennis niet met het product meegroeit. Defecten in producten zoals de iPhone kunnen meestal niet meer door de gebruiker zelf worden opgelost.

  Organisatie ergonomie

  Restaurants zijn zeer geslepen in organisatie ergonomie. Koks, obers en afwassers moeten perfect samenwerken om gasten goed te kunnen bedienen, hen op tijd van eten te kunnen voorzien en tafels snel gereed te krijgen voor nieuwe gasten. Teamwork is daarin heel belangrijk. Ook is het van belang dat er in dit proces goed naar de medewerkers wordt geluisterd en zij de middelen tot hun beschikking hebben om hun werk uit te voeren.
  Wees de eerste om te reageren...
  Laat een reactie achter