Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
  Incl. btw

  Wanneer kies je een zit-sta bureau?

  Inhoudsopgave

  Zitten en staan op kantoor
  Is een zit-sta bureau ook handig voor mij?
  Moet ik wachten met een zit-sta bureau tot ik klachten krijg?
  Waar kan ik zo'n zit-sta bureau kopen?

  Het zit-sta bureau, hij is de afgelopen jaren zo gewoontjes geworden binnen de kantooromgeving. En dat is goed!

  Zitten en staan op kantoor

  Het aantal zit-sta oplossingen voor op kantoor heeft de laatste jaren een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Omdat steeds meer mensen het nut voor hun gezondheid zien in afwisselend zittend en staand werken, worden zit-sta oplossingen gretig afgenomen. In sommige landen zijn er zelfs heuse campagnes gelanceerd om dit voor elkaar te krijgen. Zo is er een aantal jaar geleden in Engeland de campagne ‘Get Britain Standing’ in het leven geroepen.

  De eerste sta bureaus die veel op kantoor werden ingezet waren verstelbaar met een slinger. De tijd en moeite die het kostte om elke keer het bureau hoger of lager te zetten wierp best wel een drempel op. Met de komst van (betaalbare) elektrisch verstelbare bureaus is de vaart er pas goed ingekomen. Door de toenemende populariteit van het staand werken, is het aanbod in oplossingen de laatste jaren ook gegroeid. Verschillende fabrikanten zijn met innovatieve oplossingen gekomen. Hieronder heb ik er een paar opgesomd.

  Zit-sta oplossingen

   Zit-sta bureauZit-sta werkstationLaptopstandaardDo-it-Yourself
   
  Eigenschap    
  Prijsklasse
  Eenvoud installeren            
  Eenvoud gebruik            
  Grootste pluspuntMeeste werkruimteOveral toepasbaarSnel op te zettenPrijstechnisch aantrekkelijk
  Grootste minpuntRelatief hoge investeringLog en zwaarKan minder hoog dan andere zit-sta oplossingenTijdsintensief om te verzamelen en op te bouwen

  Onze voorkeur gaat in de meeste gevallen nog steeds uit naar een compleet zit-sta bureau. Één van de belangrijkste redenen is het behoud van je volledige werkruimte. Alternatieven voor een zit-sta bureau snijden enorm in de werkruimte die omhoog kan. Zaken zoals documenten of de vaste telefoon kunnen vaak niet mee de lucht in, wat toch wel een beperking vormt.

  Verder zijn de mogelijkheden bij een zit-sta bureau groter. Het bureau zelf is te personaliseren wat betreft formaat en kleur, je kunt een verstel unit kiezen met geheugenfunctie en hij is naar eigen smaak in te richten met aanvullende accessoires. Denk aan een monitor arm, een stekkerblok voor op het bureau of een CPU-houder. Met een maximale belasting tot vaak 100 kg hoef je geen concessies te doen als het op de inrichting van je bureau aankomt.

  Het effect van zitten en staan

  Wij en anderen hebben er al genoeg over geschreven. De term ‘zitten is het nieuwe roken’ gaat niet echt meer op in de zin dat staan dan wel de beste oplossing is. Uit vrij recent onderzoek bleek langdurig staan ook gezondheidsrisico’s met zich mee te nemen.

  We weten in ieder geval zeker dat heel de dag zitten echt niet goed is voor ons lijf. Langere tijd zitten verhoogd het risico op vroegtijdige sterfte, hart- en vaatziekten, spierafbraak, gewichtstoename, hogere suikerspiegel en een lagere doorbloeding.

  Hoewel staan niet alleen maar gezondheidsvoordelen heeft, zijn er genoeg onderzoeken gedaan die laten zien dat ze er voldoende zijn. Je verbrandt meer calorieën, lage rugklachten verminderen, je voelt je energieker, je probleemoplossend vermogen is beter en je levensverwachting gaat er op vooruit.

  Is een zit-sta bureau ook handig voor mij?

  Dat kun je eigenlijk vrij simpel nagaan. Werk je dagelijks meer dan 2 uur achter elkaar achter je bureau? Dan kan het al verstandig zijn om naar een in hoogte verstelbaar bureau te kijken. Als het je lukt om je computerwerk voldoende af te wisselen met wat beweging, dan zal een zit-sta bureau niet zo snel nodig zijn.

  Niet iedereen heeft echter die vrijheid. Bijvoorbeeld, omdat je jezelf vaak verliest in je werk en vergeet op te staan, of wanneer je noodgedwongen 8-10 uur per dag achter je beeldscherm zit. Een verstelbaar bureau is trouwens niet alleen een uitkomst voor het staan. Hij is makkelijker af te stellen voor zowel staand als zittend werk, wat handig is wanneer je je werkplek deelt met anderen.

  De eeuwige zitter

  Je hebt ze, de eeuwige zitters. Door de knieën om 08:00, uit de knieën om 17:00. Zeker wanneer je het moeilijk vindt om voldoende pauzes in te lassen met een loopje erin wordt het een lange zit. Een in hoogte verstelbaar bureau is in dat geval een goede stok achter de deur om vaak genoeg de beentjes te strekken. We zien uit eigen ervaring ook dat staand werken stimulerend werkt als het gaat om beweging. De drempel voor een loopje zoals een glaasje water halen of een vraag stellen aan een collega, die is een stuk lager als je al staat.

  Lange PC dagen

  Er zijn genoeg beroepen die tegenwoordig zo goed als voor 100% achter de computer worden uitgevoerd. Je bent daardoor de hele dag overgeleverd aan je werkplek, op wat (plas)pauzes na. Het is een stuk eenvoudiger om tijdens een dienst van 8 of 9 uur voldoende beweging te krijgen als je zittend met staand werk kunt afwisselen.

  Thuiswerker

  Als thuiswerker een sta-zit bureau aanschaffen, is dat niet wat overdreven? Dat was het al niet en met de recente ontwikkelingen wordt het ook alleen maar relevanter. De basis van een goede werkplek bestaat uit een goede stoel en verstelbaar bureau, die wil je thuis ook op orde hebben. Daarnaast wordt een thuiskantoor vaak gebruikt door verschillende personen. Dan is het toch fijn dat je die met de druk op een knop kunt afstellen op jouw ideale hoogte?

  Flexwerkplek

  Kantoren worden steeds vaker flexibel ingericht, waarbij werknemers niet meer dagelijks aan hun vaste bureautje zitten. Bijvoorbeeld, omdat medewerkers geen full-time contract hebben of om samenwerking te bevorderen tussen medewerkers. De kans is groot dat je met een flexwerkplek inrichting elke dag ergens anders zit en dus elke dag een kleine tweak aan je stoel en bureau moet geven. Een elektrisch verstelbaar bureau is dan helemaal een uitkomst.

  Moet ik wachten met een zit-sta bureau tot ik klachten krijg?

  Ergonomische hulpmiddelen hebben erg lang pas urgentie gekend op het moment dat iemand klachten kreeg. Gelukkig is de tendens steeds meer aan het verschuiven naar preventie en bewuste investering in gezondheid. Zowel vanuit het oogpunt van werkgever als werknemer is dit steeds belangrijker geworden.

  We hebben niet eens recente studies nodig om het nut van een zit-sta bureau te bewijzen. In 1953 werd er al aangetoond in een studie tussen buschauffeurs en conducteurs dat beweging vele malen beter is dan stil zitten.

  Preventie wint terrein

  Steeds meer producten met een ergonomische focus worden preventief ingezet. Natuurlijk zijn er nog steeds hulpmiddelen die moeilijk lijken te ontkomen uit hun curatieve ‘imago’, zoals bijvoorbeeld de ergonomische muis. Het zit-sta bureau heeft dat imago al enige tijd achter zich gelaten en behoort tegenwoordig tot de standaard kantoorinrichting.

  Preventie wint terrein

  Waarom zou je wachten met een elektrisch verstelbaar bureau tot je klachten krijgt? De voordelen ervan gaan veel verder dan alleen preventie van mogelijke lichamelijke klachten. Een zit-sta bureau is een investering in minder uitval en meer productiviteit onder werknemers. Gemiddeld ziekteverzuim ligt op zo’n 26 dagen afwezigheid bij onder andere fysieke klachten. Niet alleen die dagen afwezigheid, ook het voortraject en de re-integratie gaat gepaard met verminderde productiviteit.

  Zittend werken
  Staand werken

  Waar kan ik zo'n zit-sta bureau kopen?

  Mocht je een elektrisch verstelbaar bureau overwegen, dan zit je goed bij ons. We leveren en monteren al jaren zit-sta bureaus bij bedrijven en particulieren. Wat ons een geschikte partij maakt?

  •  Producten van hoge kwaliteit. Onze ROL Ergo bureaus hebben wel 5 jaar garantie
  •  Onze getoonde prijzen zijn inclusief levering en montage
  •  We monteren in samenwerking met een gespecialiseerde partner
  •  We leveren en monteren binnen 2 weken na bestelling
  •  Je kunt de onderstellen vooraf komen bekijken bij ons op kantoor en in de showroom
  Wees de eerste om te reageren...
  Laat een reactie achter